FOTO Muncitorii exotici, din ce în ce mai mulţi pe şantierele din Buzău. Indienii muncesc deja pe schelele de la Colegiul Eminescu
0Muncitorii din Asia sunt din ce în ce mai mulţi pe şantierele din Buzău, la refacerea unor drumuri ori reabilitarea unor clădiri. La începutul săptămânii, un număr de 25 de indieni au început lucrul cot la cot cu muncitorii români angrenaţi în reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu. De o lună, 15 vietnamezi lucrează la modernizarea străzilor de la periferia oraşului.
Consideraţi muncitori foarte harnici şi disciplinaţi, asiaticii sunt de câţiva ani soluţia salvatoare pentru angajatorii români angrenaţi în proiecte mari pentru care au nevoie de multă forţă de muncă.
Constructorii din Buzău au apelat şi ei la ajutorul firmelor care aduc indieni, pakistanezi, nepalezi sau vietnamezi.
De la începutul săptămânii, la reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu muncesc 25 de indieni. Aceştia vor lucra atât la interiorul cât şi la exteriorul clădirii.
Imediat ce această etapă a lucrărilor se va încheia, firma care a obţinut contractul pentru reabilitarea clădirii de pe Independenţei va suplimenta numărul muncitorilor aduşi de peste hotare.
Muncitorii indieni vor locui în incita şcolii, unde le-au fost asigurate dormitoare, vestiare, duşuri şi o sală de mese. Conform contractului, muncitorii asiatici beneficiază de o masă caldă pe zi, asigurată de o firmă de catering din Buzău care a fost nevoită să-şi suplimenteze oferta cu preparate din bucătăria indiană.
„Sunt serioşi, harnici şi buni meseriaşi, ceea ce mă face să sper că anul viitor elevii liceului vor reveni într-un local complet reabilitat!”, a transmis pe Facebook viceprimarul Buzăului, Ionuţ Apostu, care s-a şi fotografiat cu muncitorii indieni.
Proiectul reabilitării Colegiului Mihai Eminescu din Buzău este finanţat din fonduri guvernamentale, valoarea totală fiind de peste 5 milioane de euro. Lucrările au fost adjudecate la licitaţie de o firmă din Bucureşti.
Lipsa forţei de muncă şi a specialiştilor în construcţii a determinat tot mai mulţi constructori din Buzău să apeleze la firme internaţionale de recrutare a forţei de muncă. Cu o lună în urmă, pentru transformarea fostului Spital Brătianu într-un centru muzeal sau la modernizarea drumuri de pământ din municipiu au fost aduşi muncitori din Vietnam.
„Suntem 15 veniţi la Buzău. Şapte lucrăm aici, opt pe altă stradă. De ce am venit în România? Pentru bani”, a spus unul dintre muncitori. Cu ajutorul vietnamezilor, lucrările pe strada Primăverii au progresat mai rapid decât era prevăzut în plan, în prezent aceştia fiind relocaţi de firma angajatoare în alte puncte de lucru de la periferia oraşului.
Pentru că nu găsesc forţă de muncă locală, în ultima perioadă angajatorii români au apelat tot mai des la lucrători din Asia. Potrivit legislaţiei, companiile care angajează străini trebuie să-i plătească cu salariul mediu brut pe economie, adică peste 4.000 de lei.