Dovezi ale atacurilor Eteriei, imprimate în porţile Cetăţii Bradu din Buzău. Urmele au fost păstrate după restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Muzeul Judeţean Buzău
Sursa Muzeul Judeţean Buzău

Porţile Cetăţii Bradu aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău au fost restaurate de specialişti din Suceava. Procesul de restaurare a început în urmă cu doi ani, în Laboratorul de Restaurare şi Conservare al Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava.

Pe aceste două porţi mari din lemn de stejar, căptuşite cu benzi groase din fier, se intra prin partea de est în curtea cetăţii de pe valea Nişcovului, în mijlocul căreia se află biserica „Sfântul Dumitru”.

„După un efort de aproape doi ani şi jumătate, porţile Mănăstirii Bradu, din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău, au fost restaurate pentru prima dată. Cu o vechime de aproape 240 de ani aceste piese urmează să îşi dezvăluie impresionanta istorie cât de curând”, precizează Daniel Costache, managerul Muzeului Judeţean Buzău.

Mănăstirea ortodoxă Bradu este situată în comuna Tisău, judeţul Buzău, pe malul stâng al Nişcovului fiind pe vremuri o fostă mănăstire de călugări greci. Aceste ultime porţi masive ale cetăţii, care datează dinainte de 1821, păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eterişti. 

Eteria era o organizaţie secretă creată la Odessa, care avea ca scop eliberarea creştinilor, cu precădere a grecilor, de sub stăpânirea otomană, şi întemeierea unor state creştine libere.

buzauporticetaterestaurare

Sursa Muzeul Judeţean Buzău 

Eteria a decis declanşarea Revoluţiei Române de la 1821, însă greşelile făcute încă de la început de Alexandru Ipsilanti, devenit epitrop general al Eteriei, aveau să-l ducă în conflict cu Tudor Vladimirescu, care a condus Revoluţia de la 1821. 

Eteriştii l-au asasinat pe Tudor Vladimirescu, cel care îşi propusese nu numai înlăturarea dominaţiei otomane, ci şi a domnitorilor fanarioţi greci.

Mănăstirea fortificată Bradu este trecută pe lista monumentelor istorice şi a făcut obiectul multor cercetări arheologice.

                                          

buzaucetateabradu

Sursa forza.ro 

Cetatea Bradu a fost ridicată de familiile boierilor Cândeşti şi Pătârlăgeni în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Domnitorul Constantin Brâncoveanu s-a ascuns aici când era căutat de turci.

Complexul este format din zidul de incintă al cetăţii, casa domnească, construită la sfârşitul secolului al XVII-lea – începutul secolului al XVIII-lea, ruinele chiliilor şi spaţiilor de locuit sau de servicii, construite în anfiladă de-a lungul zidurilor de incintă de pe laturile de nord, est şi sud, turnurile de colţ.

În interior se află biserica Sfântul Dumitru, construită la 1634, pictată între 1640 – 1641, restaurată prima dată la 1844 şi între 1986 – 1998, când a fost restaurat şi consolidat şi zidul de pe latura de nord şi jumătate din zidul de pe latura de est.

buzauporticetaterestaurare

Sursa Muzeul Judeţean Buzău 

Cetatea Bradu este o cetate de vale, amplasată pe malul stâng al pârâului Nişcov. A fost vizitată de domnitorul Constantin Brâncoveanu, care s-a ascuns aici în anii 1703, 1708, 1711, când era căutat de turci.

Din porunca lui s-a construit casa domnească, pe latura de vest a incintei fortificate. În 1821 cetatea a fost folosită ca refugiu de boierii din zonă, atacată de eterişti, cărora le-a făcut faţă, fără a putea fi cucerită.

Ultimele porţi ale cetăţii, care datează dinainte de 1821 şi păstrau în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eterişti, au fost aduse în Muzeul Judeţean Buzău în anul 1978, de unde au plecat la Suceava pentru restaurare.

Vă mai recomandăm: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite