DN 10 Buzău - Braşov, drumul bolovanilor. Copertina care se construieşte la Siriu nu va stopa complet scurgerile de aluviuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
siriu baraj dn 10

Problemele de pe drumul naţional DN 10 care leagă Ardealul de Muntenia sunt departe de a lua sfârşit. Zeci de mii de metri cubi de pământ amestecat cu apă, trunchiuri de copaci şi bolovani, se prăvălesc fără încetare pe carosabil. Compania Naţională de Drumuri a trimis specialişti care au hotărât că o copertină ar rezolva problema. Constructorii averizează însă că numai copertina nu va rezolva complet problema.

Surparea versantului din dreptul lacului de acumulare Siriu s-a declanşat după ploile abundente din 2005. Atunci, drumul naţional care leagă Buzăul de Braşov a stat închis două luni, iar soluţia găsită pentru stabilizarea alunecării a fost  întărirea versantului cu un perete de protecţie înalt de cinci metri. 

An de an, de atunci, fiecare ploaie abundentă sau topirea zăpezii au angrenat mii de metri cubi de pământ pe carosabil. Traficul a fost întrerupt pe perioade mai mici sau mai mari în funcţie de cât de repede au reuşit drumarii să cureţe şoseaua. La începutul lunii septembrie, anul acesta, situaţia s-a repetat. 

Compania Naţională de Drumuri a trimis specialişti care au hotărât că o copertină ar rezolva problema. Contractul de lucrări a fost atribuit unei firme din Dâmboviţa iar din octombrie s-a deschis şantierul.

Cantitatea mare de precipitaţii căzută la începutul lunii decembrie a reactivat scurgerile de pe versant. Un strat de aproape 50 de centimetri de mâl a acoperit carosabilul aşa încât a fost nevoie de închiderea traficului pentru o noapte. 

Pentru specialiştii firmei dâmboviţene care se ocupă de realizarea copertinei, scurgerile de aluviuni au fost un semnal de alarmă. „Aşa cum am bănuit de la început, simpla copertină nu va rezolva complet problema de pe acest drum. În cantităţi mari, aluviunile vor ocoli copertina şi vor bloca gurile de acces. Aici mai trebuie construite nişte ziduri, în prelunire, care să oprească scurgerile”, ne+a spus unul dintre specialiştii firmei.

Lucrările pentru protecţia drumului pe zona lacului de acumulare de la Siriu au ca termen de finalizare luna aprilie anul viitor. 

Drumul naţional 10 Buzău-Braşov este cea mai scurtă legatură între Muntenia si Ardeal şi are un trafic de peste 5.000 de autovehicule pe zi, în special camioane şi tiruri. Proiectanţii care au lucrat la reabilitarea drumului în 2005 spun că alunecarea este cauzată de un izvor care destabilizează versantul. 

Cea mai bună soluţie ar fi fost după unii specialişti mai întâi captarea izorului şi ulterior realizarea copertinei de protecţie.  Pentru perioadele în care traficul este închis pe DN 10 în zona Siriu ruta ocolitoare este prin Cislău spre Vălenii de Munte –Cheia- Braşov.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite