Cum s-a terminat operaţiunea de salvare a doi pui de urs, coordonată de Garda de Mediu Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Garda de Mediu Buzău
Sursa Garda de Mediu Buzău

Doi pui de urs prinşi în laţ, într-o pădure din zona de munte a Buzăului, au fost salvaţi în urma unei misiuni contracronometru la care au participat specialişti din mai multe instituţii. Mobilizată rapid de comisarii Gărzii de Mediu, echipa mixtă a reuşit eliberarea puilor în mai puţin de o oră de la sesizare.

Comisariatul judeţean Buzău al Gărzii Naţionale de Mediu a primit în jurul orei 11.30 informaţia conform căreia doi pui de urs sunt prinşi în laţ pe raza comunei Gura Teghii, în fondul de vânătoare administrat de AVPS Interagro. 

La scurt timp, reprezentanţii Gărzii de Mediu Buzău au constituit, în baza legii, un comitet tehnic de intervenţie pentru salvarea puilor şi reintroducerea lor în habitatul natural de origine. S-au alăturat echipei de salvare veterinari de la DSVSA, jandarmi, reprezentanţi ai Primăriei Gura Teghii, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, dar şi specialişti din Covasna.

Comisariatul Gărzii de Mediu Buzău a anunţat pe pagina sa de Facebook că misiunea s-a încheiat cu succes, cu toate că s-a desfăşurat cu dificultate, din cauza drumului greu accesibil, dar şi a ursoaicei agresive care îşi păzea puii prinşi. 

Pe toată durata acţiunii, paznicii de vânătoare au fost nevoiţi să gonească ursoaica departe de locul în care puii erau scoşi din laţ. ”S-a reuşit îndepărtarea ursoaicei, tranchilizarea celor doi pui de urs, eliberarea din laţ, tratarea lor şi plasarea in pădure. (…) Colaborarea bună între instituţii a dus la salvarea puilor de urs”, scriu coordonatorii operaţiunii de salvare. 

Garda Naţională de Mediu este un corp specializat de inspecţie şi control care urmăreşte respectarea legii în domeniul protecţiei mediului în scopul prevenirii şi descurăjarii fenomenelor infracţionale. 

Are un rol activ în asigurarea securităţii mediului, desfăşurând activităţi de prevenire a riscurilor şi de limitare a ameninţărilor de ordin ecologic, respectiv poluarea resurselor de apă, a aerului, diminuarea fertilităţii solului, poluarea transfrontalieră şi altele. 

Conform Hotărârii de Guvern nr. 323/2010, la sesizarea persoanelor fizice şi/sau juridice ori a organelor de poliţie, Comisariatele judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu iau măsuri imediate pentru preluarea şi plasarea provizorie în custodie în cadrul centrelor de reabilitare/îngrijire a exemplarelor de faună sălbatică capturate accidental, bolnave, rănite sau aflate într-un stadiu timpuriu de dezvoltare, până la atingerea stării fiziologice normale care să le permită reintroducerea în habitatele naturale de origine.

    

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

 

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite