Cum arată drumul jalnic din Carpaţii de Curbură, care „ucide” turismul. „Aici e Raiul pe pământ”

0
0
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

O zonă din Buzău cu potenţial turistic uriaş, Plaiul Nucului şi Mocearu, este dependentă de un drum extrem de deteriorat. Este vorba despre un segment din DJ 203K, tronson care, deşi arată mai degrabă a drum forestier, este indicat de GPS ca rută de acces spre Braşov.

Drumul judeţean 203K traversează  judeţul Buzău de la est la nord. În comuna Lopatari, pe o lungime de 13 kilometri, drumul nu a fost niciodată asfaltat între satele Luncile şi Plaiul Nucului, ci doar balastat. 

Din cauza traficului greu, în drum au apărut gropi şi chiar şanţuri care sunt un coşmar pentru traficul auto.

Din Plaiul Nucului, DJ 203K se transformă în drum forestier care se afundă într-o pădure de aproape 18 kilometri lungime. 

Un segment important din traseu se desfăşoară pe culmea muntelui, la peste 1.000 de metri altitudine, de unde pot fi admirate peisaje unice.

Pentru localnici este de neînţeles cum de nu a investit nimeni până acum în modernizarea infrastructurii rutiere care străbate una dintre cele mai frumoase zone din Carpaţii de Curbură. De acest drum depinde dezvoltarea multor puncte turistice, între care Focul Viu de la Terca, lacul şi tabăra de sculptură Meledic, grunjul de la Mânzăleşti. 

”Aici este Raiul pe pământ. Avem în apropiere un lac superb, Mocearu, pensiuni pe malul său, peisaje unice, la care se ajunge greu. Dacă s-ar moderniza drumul prin pădure, până la Gura Teghii, traseul acesta ar rivaliza cu Transfăgărăşanul”, spune un tânăr din Plaiul Nucului. 

buzau

Autorităţile judeţului anunţă că modernizarea DJ 203K, între Vintilă Vodă şi Plaiul Nucului, ar putea începe anul acesta. Proiectul urmează a fi promovat spre finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2021 – 2027, iar nota de justificare a impactului economic al proiectului a fost aprobată anul trecut de consilierii judeţeni.

”Îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie rutieră pentru populaţia din zonă şi de tranzit va conduce la creşterea economică şi prin dezvoltarea turismului în zonă, printr-un acces facil la obiectivele turistice din zonele străbătute de acest drum – Focul Viu de la Terca-Lopătari, Muntele de sare de la Lopătari, Piatra Albă Grunjul de la Mânzăleşti, Platoul Meledic, Lacul Mocearu, mănăstiri şi peşteri”, se arată în nota de justificare ataşată proiectului.

Aceste elemente de atracţie turistică cu caracter de raritate reprezintă un punct forte pentru dezvoltarea zonei şi a judeţului, implicit a regiunii. Tronsonul de drum Vintilă Vodă – Plaiul Nucului asigură accesul şi spre ariile naturale protejate, situri de importanţă comunitară Natura 2000, Penteleu, Siriu şi Bisoca.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune   

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri