Cum păstrăm căpşunele în dulceaţă, la fel de mari şi gustoase ca atunci când sunt proaspete. Reţeta din Ţinutul Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

Sezonul căpşunelor româneşti, dulci şi parfumate, este pe terminate. De acum, mulţi se apucă să le conserve în dulceţuri şi gemuri, care le vor ajunge până la iarnă. În Ţinutul Buzăului, gospodinele cunosc reţete de dulceaţă şi mici trucuri care le ajută să menţină fructele întregi şi la fel de aromate ca atunci când erau proaspete.

„Este o reţetă tradiţională pe care bunica mea o făcea. Uitaţi, fructele sunt frumoase şi rămân întregi”, spune Claudia, una dintre priceputele gospodine care au transformat cămara uneia dintre pensiunile de la poalele Vulcanilor Noroioşi într-un tezaur de gemuri şi dulceţuri.  

Ştie de la bătrânii familiei să conserve aproape orice fruct aromat sau petală de floare parfumată. Căpşunele, spune Claudia, sunt fructele cu cel mai intens gust.

”O dulceaţă făcută de noi se poate păstra doi, trei ani, fără probleme. Nu se zahariseşte şi se păstrează acelaşi gust, aceeaşi consistenţă, adică fructul întreg”, spune bucătăreasa complexului turistic.

Căpşunele au început să dispară din grădini, sezonul lor fiind la final, însă ajung în cămări sub formă de dulceaţă şi gem.

”Noi ne pregătim în toată perioada asta pentru că toţi turiştii străini care vin doresc produsele tradiţionale româneşti şi le plac foarte mult dulceţurile cu pâine prăjită, cu unt”, declară Aurel Boboc, proprietar de camping.

buzau

Foto I. Bunilă

Este o adevărată piatră de încercare menţinerea calităţii parfumatelor fructe şi după conservare. Pentru gospodinele din Ţinutul Buzăului, precum Claudia, nu e deloc un mister cum să păstreze căpşuna întreagă şi la fel de gustoasă ca atunci când era proaspătă.

”Mai mult de trei kilograme de fruct nu putem prepara, pentru că altfel fructele se zdrobesc. Aşa că preferăm ca fructele să rămână întregi şi facem cantitate mai mică”, explică ea.

buzau

Foto I. Bunilă

Fructele trebuie curăţate de codiţe, apoi spălate în mai multe ape. Pentru a rămâne ferme în compoziţie, căpşunele nu trebuie să fie foarte coapte. Între timp, trebuie fiert siropul, în care se adaugă o lămâie menită să prevină zaharisirea.

”În timp ce spălăm fructele, pe aragaz avem o oală în care pregătim siropul şi care trebuie să fie un pic mai cleios, pentru a lega compoziţia când punem şi căpşuna”, spune Flori, bucătăreasă la o pensiune de la Vulcanii Noroioşi. 

buzau

Foto I. Bunilă

Reţeta dezvăluită de gospodinele din Vulcanii Noroioşi conţine un ingredient special.

”Folosind apa de var, le ţinem zece minute, după ce le spălăm foarte bine, le ţinem în apă de var zece minute, după care le spălăm în două, trei ape şi le băgăm în siropul care deja e fiert şi le lăsăm să-şi lase ele puţină zeamă. Folosim o cantitate mai mare de apă, undeva la zece litri, în care adăugăm 100 de grame de pudră, praf de var, pe care îl dizolvăm şi îl lăsăm la decantat câteva minute. După aceea, o turnăm peste fructe”, spune Claudia.
buzau

Foto I. Bunilă

Căpşunele se lasă o oră la fiert în siropul preparat anterior. La final, obţinem o dulceaţă savuroasă în care plutesc fructe întregi, cu gustul şi parfumul păstrate exact ca atunci când erau proaspete. Compoziţia ajunge în borcane închise etanş, apoi în depozite răcoroase. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite