Pensiunile de la munte îşi amenajează crescătorii de peşte. „Aducem firme specializate pentru a crea iazuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerică Petrache (stânga) din Buzău Foto I. Bunilă
Valerică Petrache (stânga) din Buzău Foto I. Bunilă

Peştele proaspăt, abia scos din apă şi gătit la cuptor sau pe grătar, va putea fi servit clienţilor şi în restaurantele de la munte, nu doar la mare sau în deltă. Din ce în ce mai mulţi proprietari de localuri din ţară îşi înfiinţează propriile ferme piscicole.

Specialităţile din peşte sunt foarte cerute de turişti, oriunde s-ar afla, aşa că la cerinţe s-au adaptat şi pensiunile din Buzău.  

”Avem două dintre cele mai căutate sortimente de crap, saramura de crap şi crapul la grătar. Saramura este făcută cu legume trase la grill, un pic picantă. Celălalt, crapul la grătar, poate fi servit cu legume proaspete lângă el”, spune unul dintre bucătarii unei pensiuni din comuna buzoiană Mărăcineni.

Acum, aprovizionarea cu crap, sturion sau ştiucă se face de la pescării din oraş, la preţuri care umflă cam mult facturile. De aceea, proprietarul pensiunii a decis să-şi amenajeze propria baltă, ca să aibă peşte din belşug şi pentru toate gusturile.  

”Am avut orientarea să fac această baltă pentru restaurantele din jur şi pentru că vrem să facem un restaurant sus, pe culme, pentru ciorbe de peşte şi multe alte meniuri pe care le găsim mai mult pe litoral sau în deltă”, declară Valerică Petrache, proprietarul pensiunii.

buzau

Valerică Petrache (stânga) şi Adrian Pop, la iazul amenajat în Buzău Foto I.B. 

Pentru amenajarea crescătoriei piscicole, Valerică Petrache a angajat o firmă specializată. Balta are cinci metri adâncime şi este căptuşită cu o membrană peste care, cu timpul, se va depune mâl. Popularea cu peşte se face treptat, după reguli stricte.

”Important, crapul cu solzi să nu se populeze împreună cu mult răpitor, nu mai mult de cinci la sută răpitor, care poate să fie somn, şalău sau ştiucă. Se recomandă furajare pe bază de făină de peşte, merg şi cerealele, porumb, soia, floarea soarelui”, declară Alex Pop, piscicultor din Baia Mare.

buzau

Adrian Pop, piscicultor din Maramureş, amenajează iazul la Buzău Foto I.B. 

Pentru noua crescătorie de lângă Buzău, firma din Baia Mare a adus din Polonia peste 10.000 de peştişori, puiet de crap cu solzi. Înainte să-i arunce în apă, piscicultorul le oferă proprietarilor bălţii informaţii preţioase.

”După o jumătate de oră, o oră, le daţi drumul peştilor în apă, după ce se aclimatizează apa din balon cu apa din baltă. În ţară, oamenii au început să-şi amenajeze aşa suprafeţe de patru-cinci ari, dărâmă grajdul şi fac baltă, pentru că e mai sănătos peştele, carnea de peşte. Se observă tot mai multe bălţi prin ţară”, spune Alex Pop.  

Peste 150.000 de lei a costat amenajarea crescătoriei piscicole. Balta are 50 de metri lungime şi 25 de metri lăţime. În mijloc este prevăzută cu un aerotor menit să prevină moartea peştilor şi să creeze condiţii pentru culturi piscicole de mare densitate.   

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite