Cum a fost aclimatizat la Buzău spanacul de Okinawa. Leguma este pregătită să ajungă în grădinile din toată România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca de cercetare în legumicultură dă rezultate dintre cele mai surprinzătoare. Una dintre noutăţile pe care le găsim în serele staţiunii de cercetare pentru legumicultură  este spanacul de Okinawa, un soi în curs de aclimatizare care poate fi cultivat pe toată durata anului.

Spanacul de Okinawa are un gust mai intens decât varianta ei clasică iar preparatelor, proaspete sau gătite, le oferă un aspect deosebit. 

”Diferă foarte mult la culoare. Adică, un preparat din acest spanac este mult mai închis la culoare, de la acest pigment din frunză”, spune cercetătorul buzoian.

Frunzele fragede sunt perfecte pentru salate, iar frunzele mature pot fi utilizate în ceaiuri sau mâncăruri gătite la foc. 

Ceaiul din această varietate de spanac este bun pentru răceli, iar datorită conţinutului ridicat de fier, este recomandat împotriva anemiei. 

Imagine indisponibilă

După mulţi ani de muncă, specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău au reuşit să adapteze la clima şi solurile locale câteva plante aromatice de mare valoare. 

Printre ele, găsim Mursalski Chai, consumată cândva de cosmonauţii sovietici pentru întărirea organismului. 

”Popular mai este denumită iarba de fier, datorită conţinutului ridicat de fier, dar şi pentru prevenirea unei boli care nu poate fi tratată până în prezent, Alzheimer”, declară Costel Vânătoru.

În topul realizărilor cu care cercetătorii buzoieni se mândresc este şi un soi de salvie, o plantă ornamentală şi medicinală, recomandată ca remediu natural în tratarea mutor afecţiuni. 

Salvia Sclarea, „iarba sfântă“ cum mai este cunoscută, este o plantă folosită ca remediu natural pentru o serie de probleme asociate cu sistemul nervos, sistemul hormonal şi secretor, virtuţile acesteia fiind renumite din cele mai vechi timpuri.

”Această varietate are o aromă deosebită şi un potenţial mare de producţie, o plantă care s-a adaptat foarte bine la condiţiile climatice ale ţării noastre”, declară Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.

Ceaiul de salvie, băut mai des, fortifică întregul organism şi ajută la vindecarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor intestinelor şi stomacului, ale măduvei spinării, inflamaţiilor căilor respiratorii, oboselii fizice şi psihice.

Serele şi terenurile Experimentalei din Buzău produc în această perioadă adevărate minunăţii care vor ajunge cât de curând în toate grădinile.  

Mii de plante aromatice sau condimentare, legume şi verdeţuri aduse din alte zone ale globului se află în curs de aclimatizare. Unitatea mai are în conservare peste 10.000 de soiuri vechi de plante alimentare sau decorative, care dispăruseră de multă vreme.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite