Crescătorii de ovine, ameninţaţi de faliment din cauza samsarilor. „Cum e posibil ca o oaie bătrână să fie 50 de lei? Şi kilogramul de fasole e mai scump“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul ovinelor a scăzut atât de mult, încât crescătorii preferă să ţină animalele, în speranţa că va trece criza. Sunt puţini cumpărători locali, pentru carmangerii, carnea de oaie nefiind foarte consumată de români, iar marii comercianţi care livrează în ţările arabe impun preţuri foarte mici, de 6 lei/kg.

Ioana Toma deţine aproape 500 de oi în ferma sa din comuna Cilibia. Va avea şi mai multe, anul viitor, în aceeaşi perioadă, deşi buzoianca şi-ar dori mai degrabă să scape de această afacere devenită păguboasă.

Creşterea ovinelor a devenit o povară, mai ales în ultimii ani în care seceta a redus mult posibilităţile de hrănire şi adăpare, iar vânzarea animalelor a intrat în stagnare din cauza preţurilor extrem de mici pe care le impun samsarii.

”Din cauza secetei, cu apa stăm prost, cu mâncarea la fel de prost. Sunt costuri mari pentru creşterea oilor şi cu toate astea m-au sunat samsari să le vând cârlanul cu 6 lei. Păi, cum să dai un miel cu 6 lei kilogramul? E bătaie de joc. Cum e posibil ca o oaie bătrână să fie 50 de lei? Şi kilogramul de fasole e mai scump, iar pentru creşterea unei oi investeşti mult”, spune, revoltată, Ioana Toma.

Imagine indisponibilă

Ioana Toma, ca şi alţi crescători de ovine, preferă să ţină animalele, în speranţa că va trece criza. În plan local, sunt număraţi pe degete cumpărătorii, pentru carmangerii, carnea de oaie nefiind foarte consumată de români.

”S-au vândut mieii doar de Paşte dar în restul anului deloc. Tineretul nici nu prea mai mănâncă în această perioadă carne de oaie. Apoi, câte carmangerii să fie ca să cumpere toate oile de la crescători. 

Oaia nu se vinde bine nici la Buzău, unde sunt multe produse tradiţionale pe bază de carne de oaie, precum cârnaţii de Pleşcoi şi ghiudemul. 

Dacă afumăturile cu carne de oaie în conţinut se găsesc în mai multe magazine de produse tradiţionale din Buzău, carnea proaspătă de oaie şi berbecuţ este mai greu de găsit. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite