Condamnaţi la moarte de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost la un pas de moarte dar cu ajutorul unui transplant s-au vindecat. Au crezut atunci că au renăscut şi au sperat că vor duce o viaţă normală, dar acum se gândesc cu groază la viitor pentru că sunt puşi să plătească o parte din tratamentul de care depinde viaţa lor.

Este vorba despre transplantaţii de ficat care au aflat cu stupoare de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că trebuie să plătească din buzunar o parte din preţul medicamentelor pe care până acum le primeau gratuit.

Tratamentul fără de care corpul le respinge ficatul transplantat îi costă lunar pe fiecare în jur de 10.000 lei, sumă pe care nici măcar parţial nu au cum să o suporte singuri. Mai întâi au fost zvonuri care i-au speriat, acum acestea s-au transformat în realitate şi sunt îngroziţi.

Din gratuite, medicamentele au devenit doar compensate


Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost publicată o listă cu medicamente din care reiese că pentru achiziţionarea chimiosupresoarelor strict necesare transplantaţilor, aceştia trebuie să plătească o diferenţă de bani din propriile buzunare. Nu mai intră în categoria celor gratuite, având acum statutul medicamentelor compensate parţial.


"Foarte puţini sunt cei care ştiu ce înseamnă starea post-transplant şi ce implică ea. Pentru noi, cei care am făcut transplant de ficat viaţa este o luptă permanentă iar acum cel mai mult ne îngrijorează coplata la medicaţie pe care nu o putem suporta pentru că este vorba de foarte mulţi bani. Ca să nu mai vorbim despre ce înseamnă schimbarea medicaţiei la un pacient cu transplant că este un risc pe care nimeni nu şi-l asumă. Un medicament mai puţin eficient poae duce la pierderea grefei şi ulterior la deces", ne-a declarat medicul Crina Ştefănescu, preşedinta Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat din România.

"Am pensie de 550 lei, iar tratamentul costă 10.000 lei pe lună"


Cei care sunt loviţi de această decizie, spun că sunt condamnaţi la moarte. "Dacă ne pun să ne plătim medicamentele ne condamnă, practic, la moarte. Eu am o pensie de 550 de lei şi tratamentul meu costă lunar aproape 10.000 de lei. Nu am de unde să plătesc", ne-a spus cu disperare Sandu Pădineanu, un buzoian care a făcut transplant de ficat.

Vaccinul lunar costă 1400 euro. Un bolnav a făcut credit ca să-l aibă!

Tratamentul lunar al unei persoane cu transplant este foarte costisitor. Numai un vaccin care se face lunar la Bucureşti costă 1.400 de euro, bani care până acum au fost suportaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Dar, chiar şi aşa, de multe ori nu au fost destule doze ale acestui vaccin ca să ajungă pentru toţi trasplantaţii iar aceştia au fost nevoiţi să facă eforturi mari să le cumpere.

"Eu am ajuns o dată mai târziu şi se terminaseră vaccinurile gratuite. A trebuit să fac un credit ca să îl cumpăr şi plătesc şi acum la el,. Nu aveam de ales, era vorba de viaţa mea la mijloc. A doua oară nu mi-aş mai permite acest lucru pentru că nu am cu ce să plătesc", ne-a declarat Ion Badea, al doilea pacient din România care a fost supus unei operaţii de transplant de ficat.

Printre altele, medicamentele care le sunt indispensabile transplantaţilor sunt Prograf, Advagraf şi Zefix, preţul lunar pentru aceste medicamente ajungând până la 1000 de lei.


În acest moment, în România sunt 200 de transplantaţi hepatic şi alţi trei sute sunt pe listele de aşteptare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite