Celebra varză de Buzău, chinuită de secetă și de temperaturile extreme. Cât costă kilogramul la producători

0
Publicat:

Gospodarii ar trebui să se grăbească și să cumpere mai repede varza pentru murat, chiar dacă e încă scumpă, de minimum doi lei kilogramul. Producția e mai mică decât în alți ani, de vină fiind seceta și căldura extremă.

Varza de Buzău e cea mai bună pentru sarmale. FOTO I. Bunilă
Varza de Buzău e cea mai bună pentru sarmale. FOTO I. Bunilă

Pentru a se alege totuși cu ceva, legumicultorii se grăbesc să recolteze varza și o vând comercianților direct de pe câmp, de frică să nu vină vreo ploaie puternică, urmată de temperaturi nefirești, care ar distruge totul în câteva ore.

Ion Mihai ne prezintă varza de Buzău ca fiind cea mai potrivită pentru pus la murat, deoarece are frunze subțiri și nervuri moi. Cultura buzoianului se întinde pe o suprafață de circa opt mii de metri pătrați, pe un lot aflat la marginea orașului.

Ion Mihai, legumicultor din Buzău FOTO I.B.
Ion Mihai, legumicultor din Buzău FOTO I.B.

Anul acesta a plantat mai puțină varză, dar și mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ținut departe de terenurile încinse. Iar această problemă persistă de câțiva ani, din păcate.

„În primul rând căldura a dăunat foarte mult. Varza se plantează în iulie iar la nivelul solului aveam cred că 60 de grade Celsius. E foarte greu să o plantezi la o asemenea temperatură. Din cauza caniculei, plantam mai mult seara sau dimineața”, spune Ion Mihai, legumicultor din Buzău.

Pe Ion Mihai l-am găsit în plină campanie de recoltare, ajutat de câțiva membri ai familiei. Pare dezamăgit, după ce a văzut întinderea de frunze găurite sau făcute franjuri de numeroșii dăunători care au fost favorizați de vremea neobișnuit de caldă.

„Au apărut începând de la viermi verzi, mai mari sau mai mici, mușiță albă, mușiță neagră, albastră, a fost buha verzei care face un vierme verde, limaxul. Toată gama de dăunători care se dezvoltă din cauza climei și secetei excesive a trecut prin varză”, se plânge fermierul buzoian.

Grădinarii trebuie să facă slalom printre rânduri, pentru a găsi căpățânile bune de cules. Varza nu a crescut uniform, în toamna asta, tot din cauza climei capricioase. Verzele cât pumnul rămân neculese și ajung furaj pentru turmele de oi care vor intra pe tarla. 

„Varza trebuie să fie uniformă, dar din cauza căldurilor nu a avansat pe anumite porțiuni. Când ne ajuta timpul, era bine, ea se mărea. Ploi de toamnă nu au venit”, mărturisește Constantin Raiciu, legumicultor.

Cultură de varză din Buzău FOTO I.B.
Cultură de varză din Buzău FOTO I.B.

Grădinarii adună verzele în grămezi, după care le transportă la capătul rândului. Aici le cântăresc, apoi le încarcă în căruțele sau remorcile clienților.

Pentru prima oară, Ion Mihai, ca mulți alți grădinari din zonă, a decis să vândă varza direct de pe câmp, pentru a câștiga timp. O dă cu doi lei kilogramul și este convins că așa va fi tot sezonul.

„Nu e marfă multă. Anul ăsta chiar nu e. Nu s-a făcut cum trebuie pentru că nu a plouat, a fost secetă, pământul a fost uscat. Pe unde a mai ieșit, a crăpat. Clienții caută, sunt pretențioși, dar nu găsesc ce vor”, spune un comerciant venit să cumpere varză direct de pe câmp.

După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 şi 3 lei kilogramul la varză de Buzău. Ar putea fi la fel de scumpă în toată perioada în care este căutată pentru a fi pusă în butoaie.

Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză zemoasă, dulce, fără fibră şi fără nervuri tari.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite