Paradoxuri românești: livezi din belșug, mere din import. „Din păcate, nu e loc pentru toate fructele din grădină”

0
Publicat:

România, o țară plină de livezi, ajunge să importe zeci de mii de tone de mere, mai ales în lunile de iarnă, primăvara și la începutul verii. Deși suntem în top șapte producători de mere din Europa, am importat în primele cinci luni din 2023 peste 66.000 de tone de mere.

Producătorii de mere nu au depozite pentru toată recolta. SURSA I. Bunilă
Producătorii de mere nu au depozite pentru toată recolta. SURSA I. Bunilă

În lipsa unor depozite adecvate, fermierii români nu-și pot valorifica fructele decât în sezonul lor, până în iarnă, după care piața este invadată de marfă din import.

Valerică Petrache deține în comuna buzoiană Mărăcineni o pensiune înconjurată de pomi fructiferi, merii ocupând cea mai mare suprafață din livadă. A fost un an bun pentru fructe, spune buzoianul, astfel că ramurile abia mai rezistă cu atâta rod pe ele. Fructele s-au făcut din abundență în această toamnă. Sunt un pic mai mici decât în alți ani, dar foarte aromate și dulci.

„Avem bot de iepure, frumosul de Voinești, avem ionatan, mai multe categorii, toate gustoase și dulci. Avem un măr italian care se coace mult mai târziu, cam la sfârșitul lunii octombrie, care poate sta pe ramură toată luna noiembrie. Ce se adună se pune pe rafturi și se coace în taină. Așa avem măr de-al nostru până în martie”, spune Valerică Petrache, fermier din Mărăcineni.

image

„Nu e loc pentru toate fructele din livadă”

De când și-a amenajat beci, spune fermierul din Mărăcineni, nu mai irosește atât de multe fructe ca în alți ani. Cu toate astea, are încă mari cantități de mere care cad din pomi și putrezesc. Spațiul din beciul gospodăriei sale este unul limitat, iar în conserve nu pot ajunge decât mici cantități de fructe.

„Anul acesta mi-am făcut un beci lângă pensiune, care are vreo șase metri, cu două etaje, pe jumătate îngropat. Jos băgăm merele la rafturi, unde e mai rece și știm că se țin foarte bine. Din păcate, nu e loc pentru toate fructele din livadă. Mai facem compoturi, mai punem la dulceață, dar tot rămân și se strică”, spune Valerică Petrache.

Merele românești se vând la piață cu doi, până la patru lei kilogramul, prețuri deocamdată convenabile atât pentru clienți, cât și pentru pomicultori. Fructele autohtone vor dispărea însă din comerț, odată cu intrarea în sezonul rece. Puținele depozite din țara noastră își vor epuiza proviziile în foarte scurt timp, iar fructele românești din comerț vor fi înlocuite cu produse aduse din străinătate.

image

Lipsesc depozitele cu atmosferă controlată

Puțini sunt producătorii români de fructe care au și depozite pentru ele.

„Poate să fie un depozit simplu, care să asigure doar temperatura și umiditatea, dar mai există anumite depozite în care sunt asigurați mai mulți parametri. În afară de umiditate, se reglează oxigenul, dioxidul de carbon. Acestea se numesc depozite cu atmosferă controlată. Acolo un măr poate să țină și un an de zile”, precizează Andrei Tabacu, cercetător la Stațiunea Pomicolă Istrița, județul Buzău.

image

Autoritățile din domeniul agricol le aruncă pomicultorilor români un colac de salvare și anunță amenajarea a șase centre de colectare și păstrare în condiții optime a legumelor și fructelor. Unul dintre depozite va fi construit în județul Buzău, lângă șoseaua europeană E85, la Mihăilești.

„Din cauza lipsei depozitării, nu avem fructe și legume în afara sezonului, în extrasezon adică. Uitați, anul acesta s-au făcut prunele, s-au făcut merele, a fost un an prielnic din punct de vedere al pomiculturii. Aceste investiții ar rezolva în mare parte și acest lucru al depozitării și al gestionării legumelor și fructelor autohtone pe o perioadă mai îndelungată”, declară Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

România a importat în primele cinci luni ale anului 2023 peste 66.000 de tone de mere, în valoare de 32 de milioane de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite