Ce semnifică sunetele pe care nimeni n-ar vrea să le audă în condiții reale. Sisteme acustice de alarmare, verificate VIDEO

0
Publicat:

Au răsunat sirenele, miercuri, în toată țara. Cetățenii nu au avut însă motive reale de îngrijorare, fiind vorba despre un exercițiu pus la cale de către Departamentul Național pentru Situații de Urgență (DNSU). În județul Buzău, un număr de 135 de sisteme acustice au fost puse în funcțiune.

Sunetul înfiorător a început la ora 10.00 iar exercițiul a durat circa o oră. Este semnalul pe care nimeni nu își dorește să îl audă vreodată, în condiții reale. Sunetul emis de sistemele de alarmare montate pe blocuri rezidențiale sau clădiri publice, care anunță un atac aerian ori un dezastru natural.

„În intervalul orar 10.00 - 11.00, s-au testat echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Avertizarea sonoră a fost una specifică pentru dezastru, când sirenele sună de 5 ori, de fiecare dată timp de 16 secunde”, se arată într-o informare a DNSU.

În centrul Buzăului, în timp ce sirenele se auzeau din mai multe zone ale orașului, cetăţenii îşi vedeau liniştiţi de treburi. Oamenii au fost avertizați cu privire la alarme. De asemenea, aceștia au primit și informații cu privire la tipul de alarmă, rolul acesteia, modul în care va răsuna, în ce ordine, dar și cum trebuie să trateze acest exercițiu.

„Sistemul de înștiințare, alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate”, se arată într-o înștiințare trimisă cetățenilor.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Alarma la dezastre se compune din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde fiecare. Prealarma aeriană se compune din trei sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare, alarma aeriană se compune din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele.

La nivelul județului Buzău, sunt funcționale 135 de sisteme acustice de alarmare, cele mai multe dintre acestea fiind în municipiul Buzău. În opt comune în care nu există sistem de alarmare, unicele mijloace de alertare a populației sunt clopotele bisericilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite