Cât câştigă un tânăr profesor, debutant la catedră. „Trebuie să stea la părinţi, că altă şansă nu are“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dobre este preşedintele SIP Buzău
Ion Dobre este preşedintele SIP Buzău

Tot mai puţini absolvenţi de facultate vor să devină profesori, iar motivul, spun sindicaliştii din învăţământul preuniversitar (SIP Buzău), îl constituie salariul foarte mic pe care îl primeşte un profesor debutant.

Mai precis, un profesor aflat în primii ani la catedră este recompensat cu un salariu lunar net de aproximativ 2.500 de lei. 

Profesorul Ion Dobre, liderul SIP Buzău, spune că acest salariu este insuficient pentru nevoile de zi cu zi ale unui tânăr dascăl.

„Este aproape imposibil pentru acel tânăr profesor ca timp de zece ani să trăiască cu acel salariu lunar de 2.500 – 2.800 de lei. Cum să îşi întemeieze o familie? Trebuie să stea la părinţi, pentru că altă şansă nu are. Sau, dacă este navetist, vă daţi seama că îi este şi mai greu. Este nevoie de sprijinul părinţilor, pentru că altfel nu se descurcă”, declară profesorul Ion Dobre, liderul SIP Buzău.

Pentru a-şi completa veniturile, mai spune Ion Dobre, unii dintre tinerii dascăli buzoieni şi-au luat şi un al doilea job.

Sindicaliştii din învăţământ consideră că salariile mici din învăţământ se răsfrânge şi asupra actului educaţional - în special din cauză că absolvenţii de top ai universităţilor nu îşi mai doresc o carieră de profesor, ci optează către alte domenii de activitate, mult mai bine plătite. 

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite