Caișii, piersicii și nectarinii, amenințați de frigul din aprilie. Cum sunt afectate florile de pe ramuri

0
Publicat:

Frigul din aceste zile produce pagube în livezi. Cei mai vulnerabili sunt migdalii, caișii, piersicii și nectarinii, pomi cărora le place căldura și care au flori pe ramuri.

image

Marin Lupu, din Breaza, județul Buzău, este unul dintre gospodarii cărora frigul din ultimele zile le dă mari bătăi de cap. El are mai multe soiuri de pomi fructiferi pe un teren din spatele gospodăriei sale.

I-au înflorit încă de luna trecută toți piersicii, caișii, nectarinii și migdalii din grădină. Temperaturile scăzute, spune Marin Lupu, îi dau însă motive serioase de îngrijorare.

„Cad petalele, se înroșesc, se necrozează și ies din vegetație. Ele sunt acum în vegetație. Dacă azi au fost afectate și a înghețat seva în ele, mâine ele se înroșesc și cad. Cad petalele, cu fruct cu tot. Temperaturile scăzute opresc și insectele. Uitați, a dat soarele, dar nu mișcă nicio albină, nu mișcă nicio insectă care să facă polenizarea”, ne spune fermierul din Breaza.

image

Piersicii, caișii și nectarinii sunt cei mai sensibili la ger, deoarece au deja flori pe ramuri. Sunt amenințate însă și alte specii, dacă vom avea nopți foarte reci.

„Dacă avem pistilul necrozat sau absent în cadrul florii, automat fecundarea nu va mai avea loc, iar producția este drastic afectată”, precizează Rareș Pândaru, șef Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița.

Specialistul din cadrul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Istrița ne explică efectul înghețului asupra pomilor fructiferi, pe un corcoduș, specie de asemenea intrată în suferință din cauza nopților reci. 

„Știm că floarea este compromisă atunci când, la simpla atingere, cade. Nu mai este viabilă și nu va mai lega fruct. Dacă analizăm, din două, trei flori urmărite, două au fost cu pistilul necrozat, compromise, asta înseamnă o daună considerabilă de 70 la sută din producția pomului. Dintr-o ramură de genul ăsta, de 20, 30 de flori găsim doar două, trei viabile. Automat, acolo a avut loc înghețul”, explică Rareș Pândaru.

image

Există soluții pentru protejarea livezilor împotriva înghețului târziu, însă foarte costisitoare. Printre ele găsim utilizarea unor compuși chimici care prin ardere generează un fum cald, protector, a unor aeroterme foarte mari sau folosirea unor instalații de stropire.

„Putem vorbi de folosirea pompelor, a aspersoarelor, care creează o peliculă de gheață la nivelul mugurilor, în stadiul de buton alb sau desfacere a mugurelul floral”, spune șeful Stațiunii de Cercetare Pomicolă Istrița

Riscul necrozării mugurilor florali este cu atât mai mare cu cât temperaturile negative se mențin atât noaptea, cât și ziua, timp de peste 48 de ore. Un astfel de episod ar putea provoca daune de până la 70 la sută pomilor fructiferi.

În următoarele zile, vremea va fi deosebit de rece si temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului. În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite