Proiect faraonic din vremea lui Ceaușescu, repus pe tapet. Ar putea fi soluția pentru seceta persistentă din estul României

0
Publicat:

Soluția unui inginer hidrotehnician din Buzău ar putea salva câmpurile Bărăganului de la secetă, prin extinderea suprafețelor irigate. Acesta propune o deviere pe cursul Călmățuiului a Canalului Siret-Bărăgan, o amplă lucrare de irigații, gândită și începută în epoca ceaușistă, care trebuia să fie gata în 1995.

Macheta a fost realizată de elevii Licceului de Arte FOTO Iulian Bunilă
Macheta a fost realizată de elevii Licceului de Arte FOTO Iulian Bunilă

În 1984 a început execuția canalului pentru irigarea terenurilor agricole din Câmpia Română, dar în 1990 lucrările au fost sistate. În total, doar 17 kilometri de canal din cei 198 proiectați sunt funcționali în prezent. În ultimele trei decenii, proiectul Canalului Siret-Bărăgan a rămas în același stadiu.

Potrivit ultimelor promisiuni făcute de ministrul Agriculturii în timpul unei vizite la Buzău, lucrările ar putea fi reluate anul acesta. Deși vestea este una extraordinară, vechiul proiect realizat în urmă cu zeci de ani nu ar putea acoperi toate terenurile din județul Buzău.

O soluție ce vizează extinderea suprafețelor irigate din Bărăgan vine de la inginerul hidrotehnician Petrică Marin. În 1978, acesta a participat ca șef de proiectare la construcția canalului Călmățui, de pe raza județului Buzău.  

Buzoianul propune o deviere pe cursul râului Călmățui a Canalului Siret-Bărăgan, printr-un nod hidrotehnic în zona Buzăului. Intervenția, spune Petrică Marin, ar permite irigarea a 400.000 de hectare de teren din Buzău, Brăila, Galați, Vrancea și Ialomița.

Proiectul ar putea însemna salvarea agriculturii românești, este convingerea inginerului buzoian. Pentru a-și justifica ideea, inginerul Petrică Marin, ajutat de elevii Liceului de Artă din Buzău, a realizat o machetă 3D a Canalului Siret-Bărăgan.

”Noi am putea fi grânarul Europei, în condițiile în care noi irigăm cu Canalul Siret-Bărăgan 720.000 hectare de teren, dar importanța strategică a acestui canal este faptul că apa este asigurătă în mod gravitațional”, a explicat inginerul Marin Petrică, în timpul prezentării pe care le-a făcut-o specialiștilor Direcției Agricole Buzău.

Încă din perioada în care Canalul Siret-Bărăgan era în etapa de proiectare, Petrică Marin a crezut că acest canal Călmățui ar putea fi inclus în proiectul Siret-Bărăgan, astfel încât o zonă foarte întinsă, ce cuprinde sute de mii de hectare din Câmpia Bărăganului, să poate beneficia de sisteme de irigații.

"Canalul Siret-Bărăgan, cu o lungime de 197 de kilometri, este prevăzut să preia apă din Acumularea Călimăneşti, lângă Focşani, şi merge până la Acumularea Dridu. Ca noutate, noi am vrea ca o parte din debitul de pe Siret-Bărăgan să fie preluat şi deversat în râul Călmăţui care deja este regularizat şi asigură o rapiditate în executare. Avantaje sunt în primul rând pentru fermierii din zona Ialomiţa, Buzău şi Brăila", declară inginerul Petrică Marin.

La rândul său, Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, este de părere că proiectul poate fi realizat și pentru județul Buzău ar însemna salvarea de la secetă a unei suprafețe importante, respectiv 50.000 de hectare, adică toate câmpurile din apropierea municipiului Râmnicu Sărat, exact acolo unde au fost înregistrate cele mai mari probleme din cauza secetei.

"Proiectul mi se pare genial, în primul rând proiectul şi soluţia găsită de experţi este genială pentru că, în afara faptului că se ţine cont de acest canal şi nu vor mai fi exproprieri pe cursul Călmăţuiului, gândiţi-vă că putem avea şi zone cu potenţial inundabil unde înainte băltea apa şi anumite terenuri nu se puteau cultiva. Realizează două lucruri, proiectul nu trebuie luat de la zero, este deja investit în el", a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Ideea buzoianului va lua forma unui proiect care urmează să-i fie prezentat ministrului Agriculturii. Pentru a fi realizat ar avea nevoie de finanțare, iar Buzăul nu dispune de o asemenea sumă de bani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite