Buzoienii pasionați de istorie, invitați să viziteze șantierele arheologice din județ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termele romane
Termele romane

”Ziua Porților Deschise pe șantierele arheologice” este evenimentul pe care Muzeul Județean Buzău îl propune buzoienilor în ziua de 23 august, dată cu o semnificație istorică aparte. Acțiunile din cadrul acestui eveniment se vor desfășura pe raza comunei Pietroasele, în câteva zone de interes arheologic.

Este vorba de ruinele castrului roman și edificiul cu Hypocaust (sec. IV d. Hr.), din centrul comunei Pietroasele;, de situl arheologic Gruiu Dării, din Pietroasa Mică, unde se află în curs de cercetare  un sat din epoca pietrei (cca. 3500 – 3400 î. Hr.), de o așezare din epoca bronzului (cca. 2200 – 1600 î. Hr.) și o  cetate din epoca dacică, care a devenit în sec. I d. Hr. un important loc de cult.

„În aceste puncte au loc în prezent cercetări arheologice sistematice realizate de Muzeul Județean Buzău. Vizitatorii vor putea vedea vestigiile arheologice, precum și echipele de specialiști în timpul cercetării, ocazie cu care vor prezenta publicului informații despre cele mai noi descoperiri: complexe arheologice și artefacte”, a declarat Sebastian Matei, directorul Muzeului Județean Buzău.

Programul evenimentelor de joi:

Orele 9:30 – 10:30 – vizitarea sitului arheologic Edificiul cu Hypocaust, sit aflat sub podul rutier ce traversează satul Pietroasele, unde se vor putea vedea ruinele unui adevărat palat dotat cu un ingenios sistem de încălzire a apei și a clădirii.

Orele 10:30 – 11:00 - vizitarea sitului arheologic Castrul Roman, unde se pot vedea porțiuni din zidul de fortificație, parțial restaurat. Prezentarea celor două situri va fi susținută de drd. Gabriel Stăicuț, cercetător, director adjunct al Muzeului Județean Buzău și dr. Eugen Marius Constantinescu, cercetător în cadrul aceleiași instituții.

Orele 11:00 – 13:00 - vizitarea șantierului arheologic Gruiu Dării – sit aflat la cca. 2 km nord de satul Pietroasa Mică, com. Pietroasele. Prezentarea sitului va fi realizată de dr. Sebastian Matei, cercetător, director al Muzeului Județean Buzău și drd. Daniel Costache, cercetător, șef secție arheologie – etnografie din cadrul aceleiași instituții.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite