Buzău: A pregătit militari afgani dar a murit la un banal antrenament în curtea unităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: A pregătit militari afgani dar a murit la un banal antrenament în curtea unităţii
Buzău: A pregătit militari afgani dar a murit la un banal antrenament în curtea unităţii

Instructorul militar Cătălin Stanciu Scarlat a murit, ieri, după ce a căzut de pe un perete de alpinism, înalt de zece metri, în timp ce încerca să îşi salveze un camarad.

Chiar dacă războaiele sunt departe de noi sau doar în paginile de istorie, armata rămâne în continuare o slujbă riscantă. O dovedesc frecventele accidente cu militari români, despre care am tot auzit venind în ultimii ani de pe fronturile din Irak şi Afganistan. Cazul buzoianului care a murit, vineri, la un antrenament din poligonul unităţii, confirmă concluzia noastră.

Soarta îi promitea multe lui Cătălin Stanciu Scarlat, un experimentat instructor pentru trupele speciale, în vârstă de 39 de ani. A ales cariera militară în 1990, când a intrat la Şcoala Militară de Subofiţeri de Transmisiuni după care a parcurs şi alte specializări ale armatei române, transferându-se în mai multe unităţi din ţară. În 2004 s-a mutat la Unitatea Militară 01951, sau Centrul de Instrucţie pentru Operaţii Speciale Buzău, ca instructor pentru militari ai forţelor speciale ale Armatei Române. 

A antrenat militari afgani dar a murit în curtea unităţii din Buzău
Punctul culminant al carierei sale l-a constituit plecarea în Afganistan. Plutonierul adjutant Cătălin Stanciu Scarlat a activat mai multe luni sub sigla ISAF – International Security Assistance Force – ca instructor militar pentru recruţii din noua armată afgană. În luna ianuarie 2009, instructorul militar a revenit în ţară iar la scurt timp şi-a reluat sarcinile din cadrul unităţii buzoiene.

Plutonierul adjutant Cătălin Scarlat nu a apucat să mai instruiască mult timp militari români pentru că destinul său s-a oprit brusc, vineri dimineaţă. A murit în timpul unui exerciţiu de instrucţie alpină, după ce a încercat să ajute un cursant care se dezechilibrase. Potrivit lt. col. Dragoş Axinia, ofiţer de presă la UM 01951 Buzău, în timpul şedinţei de instruire unul dintre cursanţi, în vârstă de 24 de ani, din Cluj, care se afla pe un panou de alpinism, s-a dezechilibrat şi a fost pe punctul de a se prăbuşi de la circa zece metri înălţime. În acel moment, plutonierul adjutant Cătălin Scarlat a intervenit pentru a-l susţine pe tânăr, însă ambii au căzut.

O echipă SMURD a sosit la faţa locului şi a încercat resuscitarea subofiţerului, constatând, în final, decesul acestuia. La rândul său, tânărul de 24 de ani a fost rănit la torace şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Buzău, unde a fost stabilizat şi se află în afară oricărui pericol.

Cătălin Stanciu Scarlat era căsătorit şi a lăsat fără tată un băieţel de 3 ani. Era nemţean de origine dar se mutase cu familia în Buzău, o dată cu transferul la unitatea de paraşutişti. „Am auzit ieri la radio despre un militar care a murit însă abia în dimineaţa asta am văzut că este chiar vecinul nostru. Toţi suntem şocaţi. Îmi este milă de copilaşul lui dar şi de soţia lui, că o să rămână singură, cu greutăţile”, ne-a spus Ionuţ Francisc, de 45 de ani, vecin.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite