Batoane energizante din „fructul inimii“, lansate de un procesator de fructe din România. Sunt foarte sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Tudor şi angajaţii săi caută cele mai bune reţete pentru dulciurile sale Foto I.B.
Marian Tudor şi angajaţii săi caută cele mai bune reţete pentru dulciurile sale Foto I.B.

Aronia, un fruct foarte bogat în nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine, este valorificată integral şi transformată în batoane energizante şi suc natural. După stoarcere, sucul este pompat în tancurile de pasteurizare, iar coaja şi pulpa ajung într-un uscător, apoi într-o presă. Produsele păstrează calităţile nutritive ale fructului şi nu conţin zahăr.

Marian Tudor, proprietarul unei întinse culturi de pomi şi arbuşti fructiferi, din Verneşti, Buzău, a investit peste 1,5 milioane de euro în clădirea şi utilajele moderne de prelucrare a fructelor, când a constatat că o mare parte dintre fructele produse rămân nevalorificate.

Dintre fructele de pădure pe care buzoianul le recoltează începând din vară, cea mai valoroasă din punct de vedere medicinal este aronia. 

Bobiţele mici, de culoare neagră sau roşie, sunt produse de un arbust originar din America de Nord. 

”Este foarte bun pentru muşchiul inimii. În momentul în care aronia este foarte coaptă şi dai cu ea pe mână, îţi arată culoarea sângelui pe care o ai iar când ai probleme, aşa cum povestesc vechii indieni, ţi-l înnegreşte. Asta înseamnă că ai o problemă de circulaţie. De asta i se zice fructul inimii”, spune Marian Tudor, fermier.

Fructele se recoltează de la sfârşitul lunii august însă dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante.

”Noi avem genul acesta de aronia negru dar este şi aronia albastru, aronia roşu. Are un gust mai ciudat, mai dur, dar este foarte bun pentru sănătate şi asta contează cel mai mult. Sunt bio, deoarece folosim gunoi de grajd. Ele cam la sfârşitul lunii septembire încep să se coacă, adică atunci când încep să lase un suc de culoarea sângelui”, spune Marian Tudor.
buzau

Foto I.B. 

Sucul şi batoanele energizante din aronia, produse într-o fabrică de lângă Buzău

Fermierul care şi-a făcut un renume printre producătorii buzoieni de fructe proaspete, vrea să dea acum lovitura ca procesator. A investit peste 1,6 milioane de euro într-o modernă fabrică de prelucrare a fuctelor, unde va produce din această primăvară de la sucuri naturale, la gemuri, marmeladă, până la fructe uscate şi batoane energizate.

”Am încercat batoane cu aronia, batoane cu mere, cu prună şi cu miere. Vreau să vă zic că tot ceea ce rezultă din procesare, cotoarele de măr, sâmburii, folosim la pectină. Aceasta are proprietatea de îngroşare şi gelifiere, în industria alimentară. Apoi, cojile fructelor, tot ce rămâne după stoarcere, folosim la batoane”, spune Marian Tudor.
buzau

Foto I.B. 

Buzoianul spune că regina produselor sale sunt sucul şi batoanele energizante din aronia, fructul având un conţinut bogat în substanţe benefice organismului. Lipsa zahărului din compoziţie este încă un argument care-l face pe Marian Tudor să afirme că sucul şi batoanele din aronia vor avea succes. Deocamdată, specialiştii fabricii caută cele mai cele mai gustoase reţete.

”După stoarcerea fructelor de aronia rezultă un suc natural acrişor, foarte sănătos. Mai rămâne un şrot, pe care unii l-ar arunca fără să ştie cât de preţios este, în coajă fiind multe substanţe benefice. Noi îl folosim la batoane”, spune Aurelian Rotărescu, specialist în cadrul fabricii din Verneşti.

buzau

Foto I.B. 

Atât sucul natural, care este încălzit la 80 de grade Celsius pentru pasteurizare, cât şi batoanele energizante, care trec printr-o proceare termică nesemnificativă, păstrează aproape intacte calităţile fructului proaspăt. 

”Se pune în tavă, se introduce în cuptorul preîncălzit, unde se lasă câteva zeci de minute la uscat. Se scoate, se pune la presat, după care se bagă iar la cuptor pentru o scurtă perioadă de timp. Tava cu batoane energizante se lasă la răcit. Au un gust foarte plăcut şi ai zice că sunt din ciocolată, deşi nu conţin decât aceste fructe sănătoase”, susţine specialiostul fabricii.

buzau

Foto I.B. 

Consumul de aronia, chiar şi sub formă de suc şi batoane energizante, stimulează digestia şi remediază problemele de natură digestivă, pentru că fructele sunt bogate în fibre dietetice. Combat constipaţia, diareea, balonarea şi alte probleme digestive. 

Fructele de aronia sunt bogate în antioxidanţi care elimină radicalii liberi din sânge, piele, de la nivelul ţesuturilor şi organelor, prevenind mutaţiile ce pot apărea la nivel celular. 

Pe lângă antioxidanţii importanţi menţionaţi mai sus, aronia conţine şi vitamina C, care stimulează activitatea celulelor albe şi ajută şi la producerea colagenului, responsabil pentru repararea ţesuturilor, a organelor, a vaselor de sânge şi a celulelor.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite