Fermierul care trece de la producţia de fructe la procesarea lor. Secretul lui: fără adaos de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Sucuri naturale din zmeură, mure, aronia sau mere, marmeladă şi gem de prune, gutui, zmeură, chipsuri şi batoane din fructe, toate fără adaos de zahăr, sunt bunătăţile pe care un fermier buzoian este gata să le ofere pieţei. Totul este posibil după o investiţie de 1,6 milioane de euro într-o fabrică modernă.

Buzoianul Marian Tudor şi-a făcut un renume printre producătorii de fructe proaspete. În urmă cu câţiva ani, acesta a înfiinţat pe un teren din Verneşti o plantaţie mixtă de mure, căpşuni, zmeură, aronia, coacăze, dar şi o livadă cu sute de pomi fructiferi.

A ajuns la o producţie anuală de o sută de tone de fructe, mult mai mult decât poate vinde. Marian Tudor a decis în urmă cu peste cinci ani să înfiinţeze o fabrică de congelare şi procesare a fructelor din propria fermă dar şi din achiziţie de la producători locali. 

A investit 1,6 milioane de euro într-o fabrică cu utilaje moderne, aduse din străinătate, unde a început să producă, deocamdată experimental, sucuri naturale, batoane de fructe, gemuri, marmeladă şi fructe uscate.  

”În 2016, am depus proiectul pentru această făbricuţă datorită faptului că aveam fructe şi nu aveam o piaţă de desfacere. În momentul în care am văzut că se acumulează fructe, ne-am gândit să facem acest proiect, proiect care după cum se vede se ocupă de o largă arie de produse.

 

buzaufermatudor

Din 2022, fermierul vrea să dea lovitura ca procesator

Alături de soţii Tudor, în fabrica de procesare a fructelor de la Verneşti lucrează deocamdată opt persoane, care produc deocamdată cantităţi mici de sucuri şi conserve, ca să regleze utilajele şi pentru a găsi cele mai bune reţete. 

buzaufermatudor

Uscătorul de fructe al fabricii din Verneşti are o capacitate de aproape o tonă la o singură şarjă iar linia pentru sucuri poate produce o mie de litri pe oră de  băutură naturală.

”La început adunăm frunzele, codiţe şi, dacă e cazul, aruncăm partea stricată. Periile spală foarte bine fructele, ele sunt preluate de bandă, pe bandă există un jet puternic unde fructele sunt clătite, banda le duce în tocător, unde sucul se separă de pulpă, de codiţe. De acolo, sucul merge în partea dreaptă, acolo trece printr-o sită, apoi la pasteurizare, unde ajunge la 80 de grade Celsius, după care-l putem ambala în pungi”, explică Dana Tudor.    

buzaufermatudor

Ferma Tudor pregăteşte să lanseze pe piaţă şapte produse naturale, din fructele adunate din livezile de pe Valea Buzăului. La fabricarea conservelor dulci, echipa fermierului buzoian foloseşte reţete româneşti, dar îmbunăţite de echipa sa. Absolut toate produsele vor fi fără adaos de zahăr în compoziţie.

”O să încercăm şi vrem să facem nişte produse de calitate şi fără zahăr. Am încercat câteva soiuri de marmeladă, de asta avem şi dotarea pe care o avem, dar, vedeţi dumneavoastră, în locul zahărului, care încheagă, trebuie să găsim alt liant care să închege. Folosim pectină de gutuie, folosim pectină de mere, de aronia, deci vrem să folosim tot. Am încercat batoane cu aronia, batoane cu mere, cu prună şi cu miere. Vreau să vă zic că tot ceea ce rezultă din procesare, cotoarele de măr, sâmburii, le folosim la pectină. Cojile de măr le folosim la batoane”, explică Marian Tudor.

Pentru ca fabrica să poată funcţiona la capacitate maximă, proprietarul ei trebuie să mai angajeze şi să pregătească încă 16 angajaţi. Prin noua afacere în procesarea fructelor, Marian Tudor ţinteşte un un profit de 200.000 de euro pe an, de aproape zece ori mai mare decât înregistra doar din vânzarea fructelor. 

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite