Tradiția gospodinelor din „patria sării”. Murături în saramură din izvor, cele mai gustoase și rezistente

0
Publicat:

În plin sezon al murăturilor, gospodinele dintr-o localitate din Buzău îşi pregătesc conservele de iarnă cu saramura care izvorăşte din pământ. Localnicele pun legumele în apă sărată de munte. Reţeta naturală este transmisă din generaţie în generaţie.

Gospodina din Mânzălești a moștenit rețeta murăturilor. FOTO Iulian Bunilă
Gospodina din Mânzălești a moștenit rețeta murăturilor. FOTO Iulian Bunilă

Ne aflăm la Mânzălești, veche localitate buzoiană de pe Valea Slănicului. Cele două gospodine au venit să se aprovizioneze cu saramura care iese din măruntaiele pământului, pentru a o folosi la mâncare.

Sursa de saramură este la 300 de metri de sat. FOTO Iulian Bunilă
Sursa de saramură este la 300 de metri de sat. FOTO Iulian Bunilă

Locul din care izvorăște firul de apă sărată este cunoscut de toți oamenii din satul aflat la câteva sute de metri distanță. Doamna Găbița a fost adusă prima oară, în copilărie, de către bunicul ei, care era cărăuș pentru toți vecinii.

„Ne lua și pe noi când eram copii, ca să ne arate unde este această saramură benefică pentru toată comuna. De când mă știu copil, acest izvor curge încontinuu, iar acum ne pregătim pentru anotimpul toamnei, să pregătim toate murăturile cu această saramură”, spune doamna Găbița.

Legumele sunt din grădina doamnei Găbița. FOTO Iulian Bunilă
Legumele sunt din grădina doamnei Găbița. FOTO Iulian Bunilă

În gospodăriile din Mânzălești, saramura care iese din pământ este folosită în fiecare toamnă la prepararea conservelor. Aici totul este natural, ne spune doamna Găbița, care ne asigură că în borcanul cu murături intră numai legumele și fructele adunate din grădina proprie.

Apa de la izvor este atât de sărată încât se pune în cantități mici. FOTO Iulian Bunilă
Apa de la izvor este atât de sărată încât se pune în cantități mici. FOTO Iulian Bunilă

Ingredientele sunt spălate bine, curățate, feliate, apoi îndesate în recipient, împreună cu frunze de țelină și câteva fructe. Peste ghiveciul de legume și fructe proaspete din borcan se toarnă saramura adusă de la izvor. Este atât de sărată încât trebuie combinată cu multă apă dulce.

„O să punem două căni de saramură, iar restul completăm cu apă de la fântână. La cantitatea de cinci kilograme de apă, se pune o jumătate de kilogram de saramură. Această apă cu saramură din munte nu le lasă să se înmoaie, deoarece își iau sare cât știu ele că trebuie”, spune Găbița Anghel, gospodină din Mânzălești.

Frumoasele coline din Mânzăleşti, acoperite de o mantie albă de sare, şi platoul salin Meledic, brăzdat de grote uriaşe formate în sare, oferă peisaje spectaculoase. Turiştii ajunşi în zonă pot admira, printre altele, un lac cu apă dulce format pe un masiv de sare.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite