Au început înscrierile pentru Universitatea de Vară Râmnicu Sărat — Închisoarea tăcerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Studenţii care doresc să studieze regimul comunist se pot înscrie la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat până pe 10 iulie. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer a deschis la sfârşitul lunii iunie aplicaţiile pentru cea de-a X-a ediţie a a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat — Închisoarea tăcerii, care va avea loc în perioada 21 — 28 august 2016.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Programul îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989, invitându-şi participanţii să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale şi politice.

Întrucât efectele comunismului sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european.

Pot participa studenţii cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universităţile din România şi Republica Moldova.

Cei interesaţi vor completa şi trimite formularul de înscriere pe adresa IICCMER, str. Alecu Russo, nr. 13-19, et. 5, ap. 11, Sector 2, Bucureşti sau la adresa de e-mail universitatea@iiccmer.ro până pe 10 iulie 2016.

Formularul de înscriere este disponibil şi la adresa: http://www.iiccr.ro/iiccmer-deschide-aplicatiile-pentru-cea-de-x-editie-universitatii-de-vara-ramnicu-sarat/.

Aplicaţiile vor fi evaluate de un juriu format din experţi ai IICCMER şi vor fi selectaţi 18 participanţi. Sunt excluse contestaţiile.

Candidaţii admişi vor fi contactaţi ulterior pentru informaţii suplimentare. Costurile de cazare, masă şi transport sunt acoperite de organizatori. 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale.

În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite