A crescut numărul cazurilor de boli diareice acute. Abuzul de antibiotice este una dintre cauze
0Odată cu venirea verii, s-au intensificat şi bolile specifice sezonului estival. Printre acestea se numără şi boala diareică acută, o afecţiune ce pare, iniţial, banală, însă, dacă se ajunge la un grad mare de deshidratare, sănătatea şi chiar viaţa pacientului sunt puse în pericol.
Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, în doar şapte zile, în perioada 6 – 12 iulie, la nivelul judeţului Buzău, au fost diagnosticaţi 69 de pacienţi care sufereau de boli diareice acute, din care au fost internate 24 de persoane. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în 2015 se înregistrează 21 de cazuri în plus.
În acest an, a crescut substanţial numărul cazurilor de pacienţi diagnosticaţi cu clostridium difficile, boală cauzată de excesul de antibiotice. ”Nu am avut focare înregistrate de boli diareice acute, adică mai mult de trei cazuri raportate în decurs de 24 de ore dintr-o colectivitate. Sunt însă probleme provocate de o bacterie generată de consumul excesiv de antibiotice la persoane care au imuno-depresie. Este vorba despre o bacterie pe care o are toată lumea în intestin, dar care se manifestă la persoane supuse unei terapii îndelungate de antibiotic, în principal cefalosporine”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei din DSP Buzău.
Medicii buzoieni atrag atenţia şi asupra riscurilor ce apar în cazul în care persoanele bolnave îşi administrează singure, după ureche, tratament. ”Există şi persoane care nu se adresează unităţilor medicale sau preferă autotratamentul. E o idee pe care vrem să o îndepărtăm din concepţia populaţiei pentru că exista riscul ca un bolnav să rămână purtător de germeni patogeni şi sa fie risc pentru restul populaţiei”, a mai spus dr. Carmen Scântei.
Pentru a preveni bolile diareice, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală şi colectivă. Spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul este cel mai important sfat pe care îl dau medicii. De asemenea, se mai recomandă spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumelor şi consumul de apă doar din surse sigure, autorizate.
În situaţia apariţiei semnelor de diareee acută, se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat.