Vier Pfoten răspunde CCR: „Nu există cuvinte pentru a exprima dezamăgirea legată de atitudinea demnă de Epoca de Piatră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Vier Pfoten au anunţat că sunt împotriva decizie pe care a luat-o judecătorii de la Curtea Constituţională Română (CCR) cu privire la eutanasierea maidanezilor. De asemenea, organizaţia non-guvernamentală spune că decizia CCR ignoră apelul Comisiei Europene către România de a ţine cont de legi referitoare la protecţia animalelor.

Reprezentanţii ONG-ului sunt de părere că, cel mai probabil, legea va fi promulgată de preşedintele ţării Traian Băsescu, deoarece şeful statului a fost cel care a cerut în repetate rânduri eutansierea câinilor comunitari.

„Nu există cuvinte pentru a exprima dezamăgirea legată de această atitudine demnă de Epoca de Piatră. În această fază putem renunţa la visul că preşedintele va refuza semnarea legii, chiar el fiind cel care a cerut naţiunii să susţină varianta uciderii. Trebuie să îndemnăm primarii şi medicii veterinari să se folosească de puterea lor decizională pentru a nu aplica uciderea în masă. Facem totodată apel către toţi cei care au posibilitatea şi cărora le pasă să salveze cât mai mulţi câini de pe străzi prin adopţie”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii Vier Photen International. 

De asemenea, ONG-ul spune că decizia luată de judecătorii Curţii nu respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Organizaţiei Internaţionale pentru Sănătatea Animalelor, iar decizia de acum este în contradicţie cu poziţia pe care CCR o lua acum doi ani faţă de această problemă.

„Soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen“, spun reprezentanţii Vier Pfoten că spuneau judecătorii Curţii în luna ianuarie a anului trecut.


Totodată, Păun a precizat că Guvernul României a refuzat orice fel de cooperare cu organizaţiile non-guvernamentale pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân şi nici nu a implementat un plan implementat la nivel naţional.

„Vier Pfoten subliniază, şi cu această ocazie, faptul că problema câinilor fără stăpân poate fi rezolvată prin strategii pe termen lung, inclusiv printr-un pachet de măsuri bazat pe controlul sistematic al reproducţiei. Acest lucru este posibil prin unirea forţelor cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu medicii veterinari. Soluţiile de rezolvare <<peste noapte>> nu pot fi luate în calcul“, au spus reprezentanţii Vier Pfoten.

Pe aceeaşi temă:

Vier Pfoten: 60 de oameni au venit vineri să adopte câini în Bucureşti. Doar 10 au plecat cu maidanezi acasă

ASPA dă afară ONG-ul Vier Pfoten din adăpostul de la Pallady

Vier Pfoten ia măsuri: a trimis Guvernului şi Parlamentului o soluţie alternativă vizavi de problema maidanezilor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite