VIDEO INEDIT DIN 1931 Strălucitoarea nuntă a principesei Ileana, ultima căsătorie monarhică încheiată în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O înregistrare-document din arhiva video a faimoasei companii media British Pathé, care durează un minut și 42 de secunde, înfăţişează întreaga familie regală a României în 1931, la Sinaia, la căsătoria principesei Ileana, fiica cea mică a regelui Ferdinand, cu Arhiducele Anton de Habsburg.

Potrivit historia.ro, căsătoria Ilenei a fost rodul unei iubirii împartășite de ambii soţi și o decizie acceptată fără rezerve de Casa Regală Română.

Nunta s-a sărbătorit pe 24-26 iulie 1931, în România, la reşedinţa regală din Sinaia, "căci e mai racoare si linistit si este loc pentru invitaţi". Ileana a ales "ultima duminică din această lună, căci în august e post de Sf. Maria", iar mai devreme "nu e cu putință, fiindcă am aşa de multe de orânduit înainte".

Ileana a cerut binecuvîntarea fratelui său, Carol al II-lea, ca şef al Casei Regale, spunându-i "Simt ca am întâlnit cu adevărat omul care mă va face fericită. Desigur, viitorul este în mâna Domnului, însă - cum am credința în El - cred că împreună cu Anton voi putea înfăţişa viaţa sigur, găsind în el tovarăşul și reazămul de care am atâta nevoie". Carol al II-lea a și condus-o la altar, întrucât tatăl lor, Ferdinand, murise în 1927.

Tot de pe historia.ro aflăm că nunta principesei Ileana a fost un eveniment monden de valoare internatională. La ceremonie au participat numeroși corespondenti de presă din strainatate, din întreaga Europă dar şi din Statele Unite. Familia Regală a primit felicitari din întreaga lume, de la Herbert Hoover, presedintele SUA si Juan Esteban Montero, presedintele Chile, până la Hindenburg, presedintele Germaniei si Zog I, Regele Albaniei.
La invitatia familiei regale, la festivităţi a participat elita politică românească, de la prim-ministrul Nicolae Iorga, la Octavian Goga și Mihail Sadoveanu.

Vezi înregistrarea AICI

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite