STB vrea să modernizeze tramvaiele Tatra, vechi de aproape 50 ani. Ce spune directorul societății
020 de tramvaie ale Societății de Transport București vor intra într-un amplu proces de modernizare, asta deși anul trecut conducerea companiei ar fi vrut să le scoată din circulație.

Precizarea a fost făcută de directorul STB, Adrian Criț, pentru Mainnews.ro, care a explicat că tramvaiele Tatra T4R vor avea parte astfel o nouă viață, similară cu cea a unui tramvai nou nouț, adică 30 ani.
Consiliul General a aprobat marți, 31 ianuarie, o hotărâre care vizează majorarea capitalului social la Societatea de Transport București cu 301 milioane lei, din care 241 milioane lei (circa 50 milioane) euro vor merge pentru modernizarea a 20 de tramvaie Tatra și 50 de tramvaie V3A (23 ani vechime).
Conducerea companiei spune însă că investiția este extrem de necesară, în condițiile în care până la achiziționarea unor tramvaie noi în București, trebuie acoperit necesarul de transport, estimat la circa 400 de tramvaie. O licitație de tip acord cadru, împărțită în loturi, pentru achiziția a 200 de tramvaie urmează să fie lansată de Primăria Capitalei, însă până când vehiculele vor începe să sosească va dura mai mulți ani.
„Noi avem nevoie de 400 de tramvaie pentru a oferi în serviciu de calitate pentru transportul cu tramvaiul în București. Din păcate, nu avem în parc decât vreo 300 de tramvaie care pot fi utilizate. Se pune și problema de achiziție a unor noi tramvaie. În Consiliul General s-a aprobat achiziția a 200, însă o procedură de achiziție publică durează. Este o chestiune de durată, dar noi vom trebui să asigurăm serviciul de transport. Sumele sunt de bun simț”, a declarat Adrian Criț pentru Mainnews.ro.
Ce schimbări vor avea loc
„Aceste tramvaie vor fi transformate în vehicule cu accesibilitate sporită. Se va coborî podeaua pe 35% din suprafață. Economia de energie electrică va fi considerabilă, atât la tramvaiele V3A, cât și la tramvaiele Tatra. Mai mult decât atât, vor fi dotate cu aer condiționat”, a afirmat directorul STB.
Directorul susține că acestea vor avea o nouă durată de viață, similară cu cea a unui tramvai nou, adică 30 ani.
„Toate tramvaiele vor fi modernizate, ceea ce înseamnă că vor avea o nouă durată de viață. Vor putea fi considerate ca și tramvaie noi”, a completat Adrian Criț.
Întrebat dacă toate tramvaiele vor fi modernizate de către Uzina de Reparații Atelierele Centrale (URAC) a STB, Adrian Criț a lăsat de înțeles că ar putea fi contractate și firme private. „Încercăm să utilizăm la maxim tot ce se poate din Uzina de Reparații. Încercăm să găsim și soluții acolo unde nu suntem pregătiți, pe soluții constructive noi. Încercăm să integrăm soluții constructive noi”, a transmis directorul STB.
Tramvaie noi, inaugurate în decembrie
În luna decembrie, Primăria Capitalei a dat în folosință noi tramvaie. Primele 15 tramvaie Imperio au început să circule pe linia 41 din 10 decembrie, fiecare tramvai având câte un controlor dedicat, responsabil pe partea de informare şi de monitorizare a activităţilor pe parcursul întregii zile, potrivit Societatății de Transport Bucureşti (STB). În ultimii ani, STB și edilii generali au tot vorbit de modernizarea mijloacelor de transport din Capitală.