Sorin Oprescu: Staţia de epurare Glina reduce poluarea. Costurile pentru actuala fază a proiectului, peste 416 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu a declarat că proiectul este o ambiţie şi o provocare FOTO Arhivă Adevărul
Sorin Oprescu a declarat că proiectul este o ambiţie şi o provocare FOTO Arhivă Adevărul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că proiectul staţiei de la Glina este o ambiţie şi o provocare, prin construcţia incineratorului pentru nămolul rezultat din procesul de epurare a apelor uzate, urmând ca poluarea pe râul Dâmboviţa, pe Dunăre şi pe Marea Neagră să fie redusă.

„Este o ambiţie şi o provocare, pentru că proiectul a început pentru prima fază în 1987, a continuat, s-a oprit, a fost reînceput, iar în urmă cu doi ani de zile a fost terminată prima etapă. Astfel a întărit şi încrederea Comisiei Europene, care a acordat cele peste 360 de milioane de euro“, a spus edulul-şef în cadrul conferinţei de lansare a proiectului care vizează finalizarea  staţiei de epurare de la Glina, potrivit Mediafax.

De asemenea, primarul general a spus că cea mai mare staţie de acest fel înseamnă mărirea de la 10 la 12 metri cubi pe secundă a epurării apelor uzate, o poluare redusă atât pentru râul Dâmboviţa, cât şi pentru Dunăre şi Marea Neagră.

În proiect, spune Oprescu, intră executarea lucrărilor de extindere a Staţiei de Epurare a Apelor Uzate Glina, construcţia unui incinerator pentru nămolul rezultat din procesul de epurare a apelor uzate, precum şi „conexiunile“, respectiv canalele de drenaj ale Capitalei.

Durata lucrărilor ar urma să se întindă pe 63 de luni, în 2015 urmând să fie finalizate lucrările pentru extinderea staţia de epurare, iar un an mai târziu celelalte obiective.

În 7 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat un contract de 258.352.050 de euro, pentru bugetarea proiectului privind staţia de epurare de la Glina, în valoare totală de peste 416 milioane de euro.

Oprescu declara atunci că proiectul are ca beneficiari direcţi atât cetăţenii Capitalei şi ai altor 11 localităţi din vecinătatea oraşului, cât şi ceilalţi cetăţeni ai României.

Potrivit edilului, 108,3 milioane de euro, din care 65 la sută au fost fonduri europene au fost cheltuiţi pentru prima fază a proiectului, în contextul în care finalizarea fazei I a staţiei de epurare de la Glina a reprezentat o condiţie de mediu pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte actuala fază a proiectului, în valoare de 416.519.607 euro, inclusiv TVA, aceasta vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului pentru eliminarea nămolului, reabilitarea şi extinderea sistemului de drenare şi lucrări de reducere a infiltraţiilor, prin reabilitarea sistemelor de drenaj în zonele Tineretului, Titan şi Lacul Carol, dar şi reabilitarea colectoarelor principale.

Pentru această parte a proiectului a fost alocată suma de 258.352.050 de euro, din perioada de programare 2007-2013, urmând ca restul, o sumă de aproximativ 158 de milioane de euro, să fie alocată în cadrul programului financiar multianual 2014- 2020.

Finanţarea este asigurată într-o proporţie de 62,63 la sută din fonduri prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, 7,70 la sută de la bugetul de stat, 0,71 la sută, în afara TVA-ului pentru proiect, de la bugetul local, iar 28,6 la sută în urma unui împrumut extern ce urmează să fie contractat de către municipalitate.

Din finanţarea de 258.352.050 de euro, 130 de milioane de euro au fost alocaţi din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

Pe aceeaşi temă:

Cel mai mare proiect de mediu integrat din România a fost semnat luni: 416 milioane de euro, pentru staţia Glina

Proiecte importante, printre care cel de mediu finanţat de UE, vor primi bani la rectificarea de buget

Mafie la groapa de gunoi. Liderul interlop italian, Massimo Ciancimino, inculpat pentru fraude de sute de milioane de euro la Glina

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite