Sorin Oprescu: „Hotelul Concordia va fi salvat, nu va fi demolat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotel Concordia, clădirea în care acum 154 de ani s-a decis Unirea Principatelor Române, poate beneficia de o şansă pentru a fi refăcută. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, spune că acum două săptămâni a găsit propietarul imobilului şi este în discuţii cu acesta pentru repunerea clădirii emblematice în circuitul turistic al Bucureştiului.

În urmă cu mai bine de un secol jumătate, la 23 ianuarie 1859, pe Strada Şelari, la numărul 39, se consuma unul dintre cele mai importante moment din istoria României moderne. Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Ţării Româneşti şi al Moldovei, reunind astfel, sub cupola Principatelor Unite cele două regiuni.

În zilele noastre, clădirea este într-un stadiu extrem de avansat de degradare, iar gloria vremurilor trecute, când era unul dintre principalele hoteluri ale Bucureştiului, pare să fi dispărut definitiv.

Pentru a atrage atenţia publică în această direcţie, săptămâna trecută a fost organizată o conferinţă de presă în care istorici şi arhitechi, printre care Neagu Djuvara şi Şerban Sturdza, spuneau că o intervenţie a municipalităţii pentru salvarea acestei clădiri este imperativă.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, spune că acest gen de intervenţii ale administraţiei asupra clădirilor de patrimoniu nu a reprezentat niciodată o prioritate, nici pentru fostele guvernări, nici pentru Uniunea Europeană. Cumpărarea imobilului este scoasă din discuţie deoarece banii destinaţi acestor case au fost luaţi acum trei ani de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

„Mie mi-au luat în ultimii trei ani toţi banii de locuinţe sociale şi de cumpărat de clădiri patrimoniale. În 2009 am avut bani, mi i-a tăiat Consiliul (General al Municipiului). Am avut bani pentru trei-patru clădiri. Nu rezolvam problema, dar începeam. Acolo unde am putut să o fac, casa lui Anton Pann, celelalte case care am mai putut, am făcut-o. Şi nu numai asta. Dar e insignifiant faţă de posibilităţile pe care le-aş fi avut... De şase ani stă Curtea Veche respinsă de toţi miticii. (...) În orice caz, clădirea Concordia va fi refăcută, şi nu distrusă”, a spus edilul în cadrul emisiunii Kilometrul 0 de la postul TV Digi 24.  

Referitor la Hotelul Concordia, edilul spune că s-au făcut progrese în relaţia cu propietarul, care doreşte ca imobilul să fie renovat complet. „Clădirea e dată în urmă cu 12 ani, e retrocedată. O persoană particulară, un italian, a cumpărat drepturile procesuale. E pus prin decizia primarului de atunci, în 2001, în posesia ei - domnul Băsescu”, a afirmat edilul.

„Doi ani l-am căutat pe proprietar. Mi l-a găsit ambasada şi se apucă să o renoveze. I-am explicat că doresc, dacă se poate, să îmi lase liberă acea parte, acolo unde s-au purtat discuţiile istorice pentru ca cine doreşte să o vadă, să o vadă în deplinătatea ei fizică”, a mai declarat Oprescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite