Reprezentanţii BOR, în scandalul „Moschee în România, biserică în Turcia“: „Patriarhia a solicitat un teren statului turc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au venit cu mai multe precizări în ceea ce priveşte deja cunoscutul scandal „Moschee în Bucureşti, biserică în Istanbul“.

Reprezentanţii BOR spun că, în negocierile începute oficial în anul 2005 între statul român şi statul turc pentru construirea unei moschei în Bucureşti, nu a fost inclusă propunerea de reciprocitate, în sensul atribuirii comunităţii ortodoxe româneşti din Istanbul a unui teren pentru construirea unei biserici.

„Ideea de firească reciprocitate a fost introdusă ulterior la solicitarea Patriarhiei Române şi anume oferirea de către statul turc a unui teren în vederea construirii unei case pentru pelerini având şi o capelă sau un paraclis necesar credincioşilor ortodocşi români care merg în pelerinaj la vechile aşezăminte creştine din Istanbul“, arată reprezentanţii BOR într-un comunicat de presă.

Precizăm că pe 29 martie reprezentanţii BOR au oferit, pentru „Adevărul“, un punct de vedere în ceea ce priveşte acest scandal, punct de vedere în care spuneau că Patriarhia nu a solicitat o biserică, dar fără să precizeze că BOR a solicitat totuşi un teren. „Ideea unei biserici în Istanbul vine din partea politicului. Patriarhia n-a făcut niciodată această solicitare, pentru că bisericile ortodoxe din Istanbul sunt suficiente pentru românii de acolo. Există o biserică în Istanbul, Sfânta Parascheva (Paraschevi, cum spun grecii), construită de Constantin Brâncoveanu, unde slujeşte un preot român şi unde vin românii din Istanbul şi din împrejurimi. Necesităţile spirituale şi liturgice ale credincioşilor noştri sunt acoperite.

Pragmatic vorbind, o biserică nouă nu are justificare, astfel că un aşezământ şi o capelă pentru miile de pelerini români ar fi potrivite. Din punct de vedere bisericesc, unui nou lăcaş de cult îi este necesar acordul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, vechiul nume al Istanbulului. Vestea că autorităţile turce sunt pregătite pentru o biserică nu o putem lua imediat în calcul, pentru că nu ni s-a comunicat nimic oficial, iar negocierile se poartă între guverne. Patriarhiei i s-a cerut doar un punct de vedere. Nouă nu ni s-a solicitat o părere referitoare la construirea unei biserici în Istanbul, ci doar una cu privire la construirea moscheii din Bucureşti. Asta s-a întâmplat în anul 2005“, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pe data de 29 martie.

În ceea ce priveşte nevoie de o biserică mai mică sau mai mare în Istanbul, reprezentanţii BOR spun că nu e cazul să se ridice o biserică mare: „Pentru că în Istanbul, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului deţine un mare număr de biserici ortodoxe greceşti, aproximativ 70, însă, în ultimele decenii, numărul creştinilor ortodocşi greci din Istanbul s-a diminuat foarte mult, ajungând astăzi la aproximativ 2000, similar cu numărul ortodocşilor români existenţi în Istanbul. De aceea, în anul 2002, Patriarhia Ecumenică a oferit Patriarhiei Române, în folosinţă pentru comunitatea ortodoxă română din Istanbul, biserica Sfânta Muceniţă Parascheva, ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu din anul 1692“.

În încheiere, reprezentanţii BOR spun că nu sunt interesaţi de acest scandal, deoarece „prioritară este acum finalizarea lucrărilor la Catedrala Naţională sau Catedrala Mântuirii Neamului“.

De unde a început tot scandalul

Reamintim că scandalul construirii unei megamoschei în Bucureşti a început de la hotărârea de a încheia un protocol pe probleme de culte între România şi Turcia, luată de regimul politic la începutul anilor 2000. În protocol se prevedea că România şi Turcia se angajau să acorde reciproc imobile pentru ridicarea unor lăcaşuri de cult pentru comunitatea musulmană, respectiv creştină din ţările lor.

Cel mai probabil, discuţiile au început în anul 2001, când preşedinte era Ion Iliescu, prim-ministru era Adrian Năstase, iar primar general al Capitalei era Traian Băsescu. Informaţia a fost dezvăluită chiar de Băsescu, care a declarat, în iulie 2015, că „de peste 14 ani se poartă o discuţie la nivel bilateral între România şi Turcia, care vizează construcţia unei geamii sau moschei la Bucureşti simultan cu construcţia unei biserici ortodoxe la Istanbul, care să se numească «Biserica Constantin Brâncoveanu». Nimeni n-a îndrăznit până acum să cedeze la această paritate“.

CITIŢI ŞI:

Am picat de papagali în „Afacerea moscheea“ cu turcii: biserica din Istanbul, doar o ambiţie politică a României, niciodată dorită de Patriarhie

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite