Primăria Capitalei, la un pas de a rămâne fără sediu. Oprescu: „Nu glumesc, o să ne mutăm în stradă!“. Consilierii au respins prelungirea contractului de închiriere
0
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins în şedinţa de astăzi proiectul de hotărâre care viza prelungirea contractului de închiriere pentru sediul din Splaiul Independenţei, în care funcţionează de cinci ani municipalitatea. Consilierii PDL au declarat înainte de a fi suspus votului proiectul că este vorba despre un contract care nu ar fi fost semnat aşa cum a fost discutat înainte de aprobarea Consiliului General.
„Proprietarul a cerut evacuarea primăriei din sediul actual (n.r. Splaiul Independenţei). Insolvenţa firmei (n.r. cea la care ajung bani plătiţi lună de lună de municipalitate pentru chiria pentru sediul situat în Splaiul Independenţei) a fost declarată pentru ca nu cumva să vină cineva să-i cumpere bunul. Utilităţile le plătim noi, beneficiarul, nu proprietarul“, a declarat primarul general al Capitalei înainte de suspunerea proiectului votului consilierilor generali.
Cu toate acestea, consilierii generali nu au votat proiectul de prelungire a contractului de închiriere pentru sediul actual al Primăriei Generale, iar edilul-şef a precizat că se află în pericol de evacuare, riscând să se mute în stradă, întrucât lucrările le vechiul sediu al municipalităţii nu s-au încheiat până în acest moment, urmând să se sfârşească undeva în vara anului viitor.
„Bun, închidem aici frumos şi ne mutăm în stradă. Ferească Dumnezeu să ne pierdem şi banii (n.r. cei plătiţi până în acest moment pentru chiria sediului din Splai). Eu îmi aşez biroul aici în faţă“, a precizat primarul general înainte de supunerea votului Consiliului General altui proiect de hotărâre care viza plata utilităţilor şi a altor cheltuieli de întreţinere pentru imobilul din Splaiul Independenţei. Primarul general a ţinut să precizeze că municipalitatea plăteşte utilităţile pentru clădirea în care funcţionează în acest moment, precizând, de asemenea, că aprobarea proiectului de hotărâre este esenţială.
Peste 9 milioane de euro, în pericol
Într-o primă fază, proprietarul clădirii a fost firma SC Iliotomi Grup SRL, dar din anul 2010 aceasta a vândut imobilul către Apatel Properties, companie care deţine şi în acest moment clădirea de pe Splaiul Independenţei. Proprietarul actualei firme la care ajung banii de chirie este aceeaşi persoană care deţinea şi prima firmă, după cum a declarat primarul general Sorin Oprescu.
Edilul-şef a precizat că până în acest moment, municipalitatea a plătit peste 9 milioane de euro chirie, în condiţiile în care valoarea imobilului ajunge la circa 11 milioane de euro. Cu toate aceste, Primăria Capitalei a dat în judecată firma la care ajung acum banii de chirie, pentru că „de cinci, şase luni nu mai emite facturi“. În aceste condiţii, municipalitatea ar putea să rămână şi fără sediu şi fără banii de chirie plătiţi până acum, care potrivit contractului ar fi trebuit să se transforme în rate pentru cumpărarea imobilului din Splaiul Independenţei.
Ce se întâmplă cu vechiul sediu?
În urmă cu ani buni, Sorin Oprescu anunţa că sediul în care funcţiona municipalitatea are nevoie de reabilitare, întrucât construcţia era una veche care nu se bucurase de lucrări de consolidare şi modernizare. Astfel, Primăria Generală care funcţiona în clădirea situată pe Bulevradul Regina Elisabeta s-a mutat în sediul de pe Splaiul Independenţei, cel care a devenit acum motiv de război între firma care îl deţine, Apatel Properties, şi Primăria Municipiului Bucureşti.
În ceea ce priveşte vechiul sediu al Primăriei Capitalei, situat pe bulevardul Regina Elisabeta, primarul general a declarat că lucrările au ajuns pe ultima sută de metri, în acest moment lucrându-se la finisaje şi acoperiş. „În şase, şapte luni cred că putem să ne mutăm în linişte. Aici (n.r. sediul de pe Splaiul Independenţei) vreau să adunăm toate serviciile de utilităţi publice“, a mai spus Sorin Oprescu.
Pentru consolidarea imobilului s-a ales metoda izolării antiseismice a bazei clădirii, păstrându-se, totodată, configuraţia arhitecturală iniţială, fără a se schimba dimensiunile elementelor structurale.
Concret, în cazul unui cutremur puternic, clădirea va rămâne în picioare cu ajutorul celor 36 de amortizori antiseismici şi a celor 262 de izolatori. Vechiul sediu al Primăriei Generale ar putea rezista unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter.
Recomandări pe aceeaşi temă:
Primăria Capitalei l-a dat în judecată pe proprietarul sediului actual al instituţiei