Prima bancă de alimente din România se deschide în Sectorul 6, în luna octombrie
0Consiliul Local din Sectorul 6 a adoptat în şedinţa de joi un proiect de hotărâre prin care banca de alimente devine funcţională.
Aleșii locali din Sectorul 6 au fost de acord joi să aprobe înființarea unei instituții publice de interes local, cu personalitate juridică, banca de alimente.
"Gata, avem Bancă de alimente! E singura de acest tip din România, deschisă de o autoritate publică, şi a trecut astăzi de votul consilierilor locali. Aceştia au fost de acord cu înfiinţarea acestei instituţii publice de interes local, cu personalitate juridică, ce va funcţiona în subordinea DGASPC Sector 6. Înfiinţarea în acte a băncii de alimente a fost ultimul pas. De azi, ea devine funcţională. Urmează angajarea personalului şi montarea mobilierului. În rest, este gata. Din octombrie, îi deschidem porţile", au scris reprezentanţii Primăriei Sectorului 6, joi, pe Facebook.
În cadrul acesteia vor fi create 70 de locuri de muncă, respectiv bucătari, şoferi, muncitori calificaţi pentru manipulare, primire, livrare de marfă şi specialişti în logistică. Banca de Alimente se află pe Calea Giuleşti 236, iar alături, în aceeaşi curte, autoritatea locală a construit o cantină socială
"Vorbim despre un concept 2 în 1, unic în România, de care vor beneficia aproximativ 20.000 de persoane: vârstnici cu pensii mici, familii monoparentale sau cu mulţi copii, şomeri", au punctat reprezentanţii autorităţii locale.
Cum funcționează banca de alimente
O bancă de alimente colectează de la marile magazine, de la producători şi distribuitori produse alimentare aflate în perioada de garanţie, care au riscul de a nu se vinde, ulterior le prepară şi le distribuie către persoanele defavorizate fie direct, la domiciliu, fie prin cele trei cantine sociale din Sectorul 6, dintre care două funcţionează în parteneriat public-privat. DGASPC Sector 6 a fost inclusă în lista operatorilor receptori care au dreptul să primească donaţii în condiţiile legii.
Banca de alimente va fi şi ea operator receptor şi va avea dreptul să colecteze, să depoziteze şi să distribuie către consumatorii finali produse alimentare rămase nevândute sau neconsumate. Avantajele sunt multiple: combaterea risipei alimentare, reducea costurilor cu asistenţa socială în Sectorul 6, asigurarea zilnic a hranei calde şi sănătoase pentru aproximativ 1.000 de copii, în cadrul programului Şcoală după Şcoală, crearea de locuri de muncă noi, inclusiv pentru persoane din medii defavorizate, care vor intra în programe de formare profesională. Operatorii economici au avantajul că îşi pot deduce cheltuielile cu alimentele aflate aproape de expirare, dacă le transferă către o bancă de alimente.