Uber, Bolt și Black Cab, obligate să trimită ANAF datele șoferilor, kilometri parcurși și banii încasați

0
Publicat:

Toate companiile de ridesharing care operează în România - Uber, Bolt, Black Cab, GoCab, Blue, Elec și WhiteCab - vor fi obligate să raporteze lunar ANAF datele șoferilor, kilometri parcurși și banii încasați.

Un bărbat merge spre un Bolt
Toate companiile de ridesharing vor face raportări lunare către ANAF

Ordinul ANAF a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri, urmând să fie aplicat din data de 18 mai 2025, ceea ce înseamnă că Declarația 397 va fi depusă începând cu luna iunie pentru activitatea lunii precedente.

Declarația 397 va conține următoarele informații:

  • Date despre firmele care operează pe platforme Informații despre mașinile utilizate
  • Sumele încasate pentru curse
  • Kilometri parcurși
  • Date personale ale șoferilor (nume și CNP)

Declarația 397 poate fi văzută AICI

La începutul lunii decembrie 2024, Fiscul spunea că vrea să introducă acest formular pentru a avea acces în timpul util la datele fiscale, în așa fel încât să se poată interveni pentru a reduce „evaziunea fiscală în domeniu” și pentru a „recupera sumele datorate de contribuabilii care au calitatea de operator de transport alternativ”.

S-a constatat că există un procent semnificativ de operatori de transport alternativ care activează în domeniu și care nu-și îndeplinesc obligațiile legale. Aceste obligații se referă la declararea veniturilor obținute, respectiv achitarea taxelor și impozitelor datorate”, motiva ANAF.

De asemenea, potrivit ANAF, motivul introducerii acestui formular ține și de o serie de riscuri asociate activității de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediată printr-o platformă digitală, cum ar fi:

  • nedeclararea veniturilor;
  • subdeclararea muncii; angajații operatorilor de transport sunt declarați cu 2 ore de muncă, în realitate aceștia lucrând peste 8 ore pe zi raportat la numărul de kilometri parcurși.
  • avantaje concurențiale incorecte.

ANAF spune că după ce a coroborat datele transmise de operatorii platformelor digitale cu cele existente la nivelul bazelor de date ANAF (an raportare 2023), a descoperit că există 56.095 conducători auto care nu figurează ca salariați (conform D112), respectiv există o diferență între numărul de conducători auto declarați de operatorii de transport persoane în regim de ride sharing ca fiind angajați ai acestora pentru realizarea activităților de transport persoane prin intermediul platformelor digitale UBER B.V. – Filiala București SRL, Bolt Services Ro SRL și BlackCab Systems SRL (80.735 conducători auto) și numărul mediu de salariați aferent celor 9.257 societăți, conform D112 (24.640 salariați).

Rezultă faptul că, în domeniul transportului alternativ de persoane, se identifică un risc sistemic, care necesită o intervenție rapidă, concentrată și durabilă în vederea creșterii gradului de conformare la declararea creanțelor fiscale și prevenirii, descoperirii și combaterii ferme a faptelor care au ca efect frauda și evaziunea fiscală”, susținea ANAF în proiectul pus în dezbatere pe site-ul său.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite