Parcul Natural Văcăreşti, delta din mijlocul Capitalei
0Unul dintre locurile neobişnuite din Bucureşti este Parcul Natural Văcăreşti, denumit şi „Delta dintre blocuri”. Singura arie naturală urbană protejată din România este, la ora actuală, un punct de atracţie pentru cei dornici de o aventură într-o lume a naturii, ce adăposteşte zeci şi sute de specii de păsări, mamifere, plante.
Unul dintre locurile neobişnuite din Bucureşti este Parcul Natural Văcăreşti, denumit şi „Delta dintre blocuri”. Singura arie naturală urbană protejată din România este, la ora actuală, un punct de atracţie pentru cei dornici de o aventură într-o lume a naturii, ce adăposteşte zeci şi sute de specii de păsări, mamifere, plante.
Întins pe o suprafaţă de 184 de hectare, Lacul Văcăreşti a fost la originea sa un proiect iniţiat de Nicolae Ceauşescu în anii ’80. Lacul se află în sectorul 4, cuprins între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei. Ca şi Lacul Morii, Lacul Văcăreşti trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor. Lucrările au început în 1986, ocazie cu care a fost demolată şi Mănăstirea Văcăreşti, dar au fost sistate după 1989.
A rămas doar o groapă imensă, împrejmuită de maluri betonate. Dar, treptat, natura a început să pună stăpânire pe zonă. Pe fundul gropii au început să se formeze bălţi tot mai întinse, alimentate de izvoare subterane, iar în partea dinspre râul Dâmboviţa a apărut un ecosistem asemănător celui din Delta Dunării. În mai 2016, prin Hotărâre de Guvern, a fost înfiinţat oficial Parcul Natural Văcăreşti.
Citeşte mai multe pe Click!