Oprescu, verificat de oficiali europeni pe gestionarea maidanezilor. Edilul-şef: „Nu suntem de acord cu imaginea pe care vor să o creeze nişte oameni iresponsabili“
0Primarul General, Sorin Oprescu, s-a intalnit, miercuri, cu europarlamentarii Janusz Wojciechowski si Andrea Zanoni, membri ai Intergrupului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Parlamentului European. Oficialii europeni au venit pentru a verifica stadiul programului de gestionare a maidanezilor şi pentru a vedea dacă se respectă standardele internaţionale.
Oficialii europeni au făcut o vizită în România pentru a se informa despre modul în care este abordată problema câinilor fără deţinător, conform unui comunicat al municipalităţii. În prima parte a zilei, aceştia au avut discuţii cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) despre cadrul legislativ care reglementează acest lucru, iar la Primărie au vrut să discute despre cum va fi pusă în aplicare noua legislaţie.
Oprescu i-a asigurat pe membrii delegatiei de faptul ca la Bucureşti problema câinilor fără deţinător este o prioritate, însă nu se va acţiona niciodată în afara normativelor europene care reglementează protecţia şi bunăstarea animalelor.
„Vrem să se ştie cum lucrăm pentru rezolvarea problemei câinilor fără deţinător. Am vrut să ne vedem tocmai pentru a vă arăta cum funcţionează planul nostru. Si că nu suntem de acord cu imaginea pe care vor să o creeze României nişte oameni iresponsabili. Lucrăm după un plan bine stabilit, cu respectarea legii şi a normativelor internaţionale în domeniu”, le-a spus primarul general oficialilor din Parlamentul European.
“Problema câinilor comunitari este una generală în ţările membre ale Uniunii Europene, chiar dacă la unele ţări vorbim de alt nivel al acestei situaţii. Este necesar să cereţi Uniunii Europene să se implice, să vă sprijine în rezolvarea acestei probleme”, a spus europarlamentarul Janusz Wojciechowski.
Reprezentantul Federaţiei Europene a Veterinarilor: „Oamenii trebuie educaţi“
David Pritchard, reprezentant al Federaţiei Europene a Veterinarilor, a spus că este nevoie şi de educarea publicului şi că prinderea şi sterilizarea maidanezilor nu sunt suficiente.
“Nu poţi rezolva problema câinilor fără deţinător doar construind adăposturi, prin sterilizări şi adopţii. În primul rând trebuie oprită reproducerea necontrolată a câinilor cu deţinător. Şi în acest sens este nevoie de educaţia oamenilor, de responsabilizarea acestora, pentru sterilizarea animalelor proprii. Acesta trebuie să fie prioritatea”, a explicat Prtichard.
În replică, Răzvan Băncescu, coordonatorul proiectului ASPA, a explicat că Primăria Capitalei are deja un program de sterilizare a câinilor cu stăpân, în urma căruia au fost sterilizaţi peste 10.000 de câini cu deţinător şi peste 20.000 de câini fara deţinători.
„Planul nostru vizează, pe lângă strângerea câinilor fără deţinător şi reducerea abandonului prin programul de sterilizare a câinilor cu deţinător, program implementat înainte de noile modificări legislative”, a spus Băncescu.
Cu ocazia întâlnirii, Sorin Oprescu a reiterat faptul că „principalul nostru obiectiv este strângerea câinilor de pe străzi, astfel încat să nu mai avem oameni muşcaţi de cini”.
Pe aceeaşi temă:
Normele de aplicare a Legii Maidanezilor, prin care se reglementează gestionarea câinilor fără stăpân şi în care se dă liber la eutanasierea animalelor la două săptămâni după capturarea lui de pe străzi, se află în continuare la ministere, potrivit coordonatorului ASPA, Răzvan Băncescu. Chiar şi aşa eutanasierea nu se va face în centrele municipalităţii, ci printr-un nou contract cu firmele private.
Răzvan Băncescu, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a explicat, marţi, că prinderea câinilor fără stăpân de pe străzi a încetinit considerabil întrucât nu există destule locuri în adăposturi. Cu toate acestea, echipajele ar putea ajunge chiar şi la 300 de maidanezi capturaţi pe zi.