Nicușor Dan, despre problemele din Capitală: „Bucureştiul arată mai bine decât ni se pare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferitele probleme cu care Capitala se confruntă: fie că vorbim despre salubritate, lipsa de căldură pe timp de iarnă, sau administrarea clădirilor vechi, acestea nu au apărut de ieri, de azi, ci sunt rezultatul a 30 de ani în care Bucureștiul a fost administrat „foarte prost”, potrivit afirmațiilor primarului General al Capitalei, Nicușor Dan. El a mai spus, de asemenea, că este încrezător în obținerea unui nou mandat, în ciuda statisticilor PNL.

Nicușor Dan, hotărât să candideze pentru un nou mandat FOTO Inquam/ Octav Ganea
Nicușor Dan, hotărât să candideze pentru un nou mandat FOTO Inquam/ Octav Ganea

Nicușor Dan a trecut în revistă mai multe teme, luni, în cadrul unui interviu acordat la Europa FM, legate de nemulțumirile bucureștenilor și problemele cu care Captitala se confruntă de mai bine de trei decenii.

„Bucureștiul, compus din șapte orașe”

Nicușor Dan a afirmat că parte a nemulțumirilor nu fac parte din atribuțiile sale de serviciu, ci al primăriilor de sector. Un exemplu, în acest sens, ar fi cel al curățeniei. Pe de altă parte, deși recunoaște că Bucureștiul este „adâncit în boală”, edilul a afirmat totuși că lucrurile arată „puțin mai bine decât ni se pare nouă”.

Curățenia - trebuie să înţelegem cu toţii, Bucureştiul este compus din şapte oraşe, cu şapte bugete, Primăria Generală şi cele 6 sectoare. Mare parte din teritoriu, mai puţin câteva parcuri, sunt în responsabilitatea primăriilor de sector şi de aceea vedem diferenţe între sectoare. Per total, să ştiţi că noi, fiind o naţie latină, ne place să ne autoflagelăm, aşa, dar Bucureştiul arată puţin mai bine decât ni se pare nouă că arată”, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan, în cadrul interviului de la radio.

Primarul General a vorbit, ulterior, despre situația clădirilor vechi și piața imobiliară a zonelor istorice „pervertită în ultimii 20 de ani”, de un sistem corupt. a explicat că în ultimii 20 de ani un mecanism al pieței imobilelor vechi, istorice a fost pervertit și că „în sfârșit transmitem mesajul că în București respectăm legea și să reclădim această încredere și această piață”.

Există peste tot în lumea civilizată o piață a clădirilor vechi, adică dacă cineva vrea să-și cumpere un apartament în Budapesta plătește 1.000 de euro pe metru pătrat la periferie și plătește 1.800 de mp ca să stea într-o zonă istorică a Bucureștiului. Din păcate, acest mecanism a fost pervertit în București în ultimii 20 de ani, pentru că autoritatea publică a fost slabă și coruptă și a permis de sute de ori ca o clădire care, fără acest mecanism, valora mai puțin decât terenul de sub ea, să fie demolată și înlocuită de un bloc. Din cauza asta nu am avut o piață imobiliară reală a zonelor istorice, ci o piață speculativă. ”, a susținut Nicușor Dan.

El a continuat, declarând că, la ora actuală, în București legea este respectată și încearcă o reclădire a încrederii în această piață.

Ce am făcut a fost în sfârșit să transmitem mesajul că în București, în zonele protejate care sunt cam 7-8% din teritoriul orașului, de care ne ocupăm noi în procesul de autorizare, respectăm legea și să reclădim această încredere și această piață. Printre cele 2.000 de autorizații pe care le-am semnat, am semnat cel puțin 50-60 de proiecte de restaurare foarte foarte interesante”, a mai adăugat edilul.

Despre faţadele din Capitală, primarul a arătat că a văzut nenumărate exemple în care proprietari de bună credinţă au apelat la meşteri şi au distrus substanţa originală a faţadei pe care ei încercau să o conserve.

Nicușor Dan, hotărât să candideze la următoarele alegeri

Nicușor Dan s-a declarat neîncrezător în privința rezultatului unui sondaj realizat pentru PNL, potrivit căruia, în cazul candidaturii pentru un nou mandat ar avea susținere de numai 8%. El a mai adăugat faptul că la preluarea mandatului a găsit un oraș în faliment, pe care l-a făcut credibil financiar.

Nu cred în acest sondaj, nu cred în modul în care el a fost transpus în media. Am văzut un sondaj în care aveam 23, eu ca persoană individuală în condiţiile în care celelalte partide aveau candidaţi... în fine. Putem să facem o evaluare, au trecut doi ani şi jumătate: ce pot să spun este că am găsit un oraş în faliment şi l-am făcut credibil financiar. După ani de zile în care sistemul de termoficare mergea de la an la altul mai rău el merge spre bine, deşi mai avem mult. De la mai rău mergem spre mai bine”, a răspuns Dan, întrebat de sodajul PNL.

De asemenea, el s-a arătat cât se poate de hotărât să candideze din nou, la alegerile locale.

Problema este că orașul acesta a fost foarte, foarte prost administrat 30 de ani. E ca în medicină: în momentul în care un organism se adâncește în boală îi ia mult mai mult timp ca să-și revină. Am luat un oraș în faliment: în 2020 trebuia să rostogolim o datorie de 555 de milioane de lei și nu aveam nicio bancă să împrumute și noroc că a venit BERD pe ultima sută de metri. Noi în 2022 și în 2023 am avut de făcut același exercițiu: să rostogolim 555 de milioane și am avut subscriere dublă – am recâștigat încrederea pieței financiare și așa cum este zona financiară așa au fost toate celelalte zone și când ai un organism bolnav durează până când să-l faci sănătos”, a arătat primarul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite