INFOGRAFIE Metroul bucureştean: scump pentru noi, ieftin pentru europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metroul din Bucureşti rămâne cel mai ieftin din Europa FOTO: Mediafax
Metroul din Bucureşti rămâne cel mai ieftin din Europa FOTO: Mediafax

Metrorex a anunţat că a majorat preţul călătoriilor cu metroul, un abonament lunar, limitat la 62 de călătorii, ajungând la 50 de lei, adică aproape 11 euro. Cu toate acestea, comparând preţurile din România cu cele din Europa, Bucureştiul stă încă bine.

Începând de astăzi, Metrorex a mărit tarifele cu aproape 50%. De astăzi, o călătorie costă 1,5 lei, faţă de un leu. Cartela cu 10 călătorii costă 15 lei, faţă de 10 lei, iar preţul unui abonament lunar cu 62 de călătorii creşte de la 35 de lei la 50 de lei. De asemenea, abonamentul nelimitat va fi majorat cu 10 lei, de la 50 la 60 de lei.

Cu toate acestea, călătoria cu metroul este cea mai ieftină din Europa, după cum arată şi o analiză a jurnaliştilor tvrinfo.ro. Astfel, o călătorie cu metroul costă 33 de eurocenţi, în vreme ce în alte capitale preţul trece de un euro. În plus, spre deosebire de multe alte capitale europene, călătoriile în Bucureşti nu sunt limitate în anumite zone geografice, aşa cum se întâmplă de exemplu în Paris.

Cum stăm dacă ne comparăm cu capitalele europene?

La Viena o călătorie costă 2 euro pe zonă, iar abonamentul lunar ajunge la 45 de euro. La Roma, călătoria costă doar un euro, biletul fiind valabil 75 de minute, nefiind limitat la numărul de călătorii. Costul pentru întreaga zi este de patru euro.

La Londra, o zonă costă 5,03 euro (preţul original este de 4,30 de lire sterline). Pentru toate liniile de metrou, se ajunge la 9,54 de euro. Un abonament lunar costă 142 de euro pe zonă şi 330 de euro pentru toate zonele. Scump este şi transportul din capitala Franţei, Paris. Un card pentru 24 de ore, valabil pentru o singură zonă ajunge la 11,36 de euro, iar pentru toate liniile costă 23 de euro. La Bruxelles (Belgia), un bilet pe orice linie costă 1,8 euro sau 2,2, dacă este cumpărat din mijlocul de transport. Dus-întors la Bruxelles costă 3,5 euro.

Mai aproape de noi, la Budapesta, preţul unei călătorii este de 1,15 euro. Pentru turişti există abonamente pe trei zile, la preţul de 15 euro, care acoperă şi metroul şi liniile terestre. La Praga, un bilet pentru 90 de minute costă 1,2 euro, iar un abonament lunar ajunge la 22 de euro.

Vedeţi mai jos o infografie cu clasamentul sistemelor tranzit rapid europene în funcţie de lungimea lor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite