FOTO Urmaşii poetului Tudor Arghezi se luptă pentru casa în care a trăit scriitorul: Mitzura Arghezi ameninţă că ia „Mărţişorul” înapoi
0Trei blocuri, care ar putea fi construite în apropierea Muzeului Memorial Tudor Arghezi din Capitală, au declanşat un adevărat scandal în rândul urmaşilor scriitorului. Aceştia susţin că imobilele vor umbri casa donată statului român.
În sectorul 4 al Capitalei, în apropierea casei în care a trăit poetul Tudor Arghezi, ar putea fi construite trei blocuri cu 11, şapte şi trei etaje, potrivit unui proiect care a fost în dezbatere publică, pe siteul Primăriei Generale, până săptămâna trecută.
Mitzura Arghezi, fiica poetului, ameninţă că, dacă cele trei imobile vor primi undă verde din partea aleşilor pentru a fi ridicate, va face „un scandal monstru“ şi va ajunge chiar până la retragerea donaţiei, făcută de tatăl ei statului român. Este vorba despre o proprietate de 17.000 de metri pătraţi, pe care se află şi casa regretatului poet.
„Este o prostie să se construiască acele blocuri. Eu şi tata am făcut o donaţie statului român şi acolo există nişte reguli. Dacă acestea nu se respectă, donaţia se poate retrage“, a declarat, pentru „Adevărul”, fiica poetului.
Aşa arată intrate spre Mărţişor acum FOTO Marian Iliescu
Mitzura Arghezi îşi motivează poziţia faţă de ridicarea imobilelor prin faptul că acestea ar putea umbri muzeul, iar zona conservată cu grijă de familia ei şi-ar pierde o parte din farmec. Mai mult, fiica lui Arghezi susţine că proiectul lansat în dezbatere publică de Primăria Capitalei „este o întreagă porcărie“, care nu face altceva decât să distrugă „un lucru făcut bine“.
„Oraşul e în continuă schimbare”
De partea cealaltă, iniţiatorul proiectului, Cătălin Silviu Stan, spune că nu înţelege nemulţumirea familiei Arghezi şi că proiectul său nu afectează în niciun fel proprietatea poetului.
„Eu cred că blocurile nu vor afecta imaginea sau atmosfera din interiorul curţii muzeului. Toate antenele, casele deja construite se văd din grădina Arghezi, iar acolo nici măcar nu e permis accesul vizitatorilor“, spune Stan.
Aşa arăta intrarea în Mărţişor în vremurile de altădată FOTO Muzeul Memorial Tudor Arghezi
Mai mult, investitorul susţine că proiectul său chiar ar putea ajuta promovarea muzeului, pentru că ar putea aduce mai mulţi turişti la „Mărţişor”. „Oraşul este în continuă schimbare şi nu trebuie să izolezi tot de jur împrejurul muzeului. Cu cât construieşti, cu atât atragi mai mult atenţia oamenilor“, spune investitorul. Conform proiectului, cele trei clădiri vor fi împărţite atât pentru locuinţe, cât şi pentru sedii de instituţii publice, companii private, hoteluri şi restaurante.