FOTO Povestea lui Hagi Lăcătuş, copilul şarmant care vinde trandafiri roşii în Centrul Istoric al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hagi Lăcătuş (14 ani) este un puşti fermecător care îşi câştigă existenţa vânzând trandafiri roşii în Centrul Vechi al Capitalei. Hagi are o poveste de viaţă ruptă parcă dintr-un film în care banii sunt puţini, neajunsurile mari, dar speranţa pentru o viaţă mai bună este uriaşă.

În fiecare zi, după ce-şi termină temele, Hagi îşi aranjează freza cu apă, se parfumează, îşi ia buchetele de trandafiri şi porneşte la treabă. Pe Hagi îl găseşti seara printre mesele teraselor din Centrul Istoric, ademenind clienţii cu câte un trandafir roşu parfumat. Cu banii câştigaţi îşi întreţine familia: mama şi cei nouă fraţi.

Locuieşte într-o casă din buricul Capitalei, acolo unde împarte cu cei nouă fraţi ai săi doar două camere, însumând câţiva metri pătraţi. Casa au ocupat-o fără acte, iar acum sunt la un pas de a rămâne pe stradă. În fiecare zi, îi vizitează executorii judecătoreşti, iar familia lui Hagi ştie că din clipă în clipă poate ajunge sub cerul liber.

Fără geamuri, fără apă, fără bani sau căldură, învelit într-o ambiţie uriaşă de a-şi depăşi condiţia, Hagi munceşte de trei ani, în Centrul Vechi al Capitalei, folosindu-se de şarmul său debordant,  iar atunci când nu este la muncă se află într-una dintre băncile şcolii la care învaţă. Este abia în clasa a IV-a.

Un zâmbet în colţul gurii, o sprânceană ridicată uşor şi o freză „meseriaşă” făcută de un stilist priceput, aceasta  este cheia succesului garantat în meseria de vânzător ambulant de flori. Şi nu orice fel de flori, trandafiri roşii pe care îi poartă pe braţele mici, dar obişnuite cu greutăţile vieţii şi ale buchetelor enorme de trandafiri sângerii.

Lecţie de zâmbete printre ruine

Banii pe care-i câştigă din vânzarea florilor sunt singura sursă de venit a familiei, una numeroasă, compusă din câţiva micuţi care vor mereu haine, jucării, mâncare. Hagi este stâlpul de bază al familiei. Aduce în fiecare zi în casă banii câştigaţi. În ciuda neajunsurilor, a învăţat să zâmbească mereu şi să depăşească greutăţilor cu ajutorul hohotelor de râs şi al fraţilor săi.

Şi nu îi este deloc uşor să ţină pasul cu vizitatorii Centrului Vechi, pentru că are nevoie de haine moderne, o frizură atractivă şi multă şcoală în spate, clădită pe lecţii învăţate în stradă. În fiecare zi se duce la şcoala din cartierul Rahova, iar după orele bune dedicate învăţatului se întoarce acasă. Aici începe adevăratul ritual de înfrumuseţare pe care micuţul Hagi îl urmează în fiecare zi.

Stă în faţa oglinzii vechi, care atârnă pe unul dintre pereţi, minute bune, parfumându-se şi aranjându-şi cu mare grijă părul, după care se înarmează cu trandafiri şi porneşte la atac. Ia la pas toate terasele din Centrul Vechi al Capitalei, punându-şi în fiecare trandafir o speranţă. Ştie că fiecare floare vândută se poate transforma în „ceva de mâncare” sau într-o jucărie pentru fraţii lui.

Hair-stylist personal, stilou cu peniţă de aur şi aparat foto

Clienţii sunt selectivi şi aleg cu mare grijă comercianţii de la care cumpără flori, aşa că Hagi trebuie să fie mereu îmbrăcat modern, să aibă haine curate şi un look cât mai îngrijit. E greu, pentru că acasă nu are apă, dar mama lui are grijă să aducă în fiecare zi bidoane de cinci litri pline.

Ori de câte ori iese să muncească se întâlneşte cu o realitate zdrobitoare, în care cuvântul de ordine este banul. Se învârte printre fel de fel de oameni cu buzunare doldora şi cu maşini scumpe, dar reuşeşte să îşi facă loc în sufletul lor. „Eram odată la flori şi a venit unul bogat la mine şi i-am povestit că am nouă fraţi. El avea un aparat foto în mână şi mi-a zis să îl iau eu să le fac poze fraţilor mei“, povesteşte Hagi, ţinând aparatul de fotografiat în mână.

Îşi trece mână prin creasta modernă ori de câte ori poate, iar cu degetele mici îşi aranjează fiecare fir din sprâncene. Povesteşte că poate să aibă o tunsoare ruptă din cataloagele stiliştilor cu ajutorul unui prieten pe care şi l-a făcut “la muncă”.

În timp ce vindea trandafiri, pe străduţele din Centrul Vechi al oraşului, l-a întâlnit pe unul dintre frizerii de pe Lipscani, care s-a îndrăgostit iremediabil de micuţul Hagi. I-a promis că ori de câte ori va vrea copilul, îl va tunde şi îi va aranja părul după bunul plac, promisiune pe care şi-o ţine de mult timp. „Nu-mi ia niciun ban când îmi face freza, mă tunde mereu cum vreau eu, îmi face mereu frizuri şmechere“, spune Hagi entuziasmat.

În urmă cu ceva timp, a făcut o altă cucerire cu zâmbetul caracteristic, atunci când un alt „prieten“ i-a făcut cadou un stilou special. „Am primit un stilou cu peniţa de aur, dar mi l-au furat la şcoală. Îmi plăcea mult şi numai cu ăla scriam frumos“ , povesteşte Hagi strâmbând din nas.

Spune că în momentul în care i s-a furat stiloul a renunţat să mai scrie frumos, pentru că nu mai poate fără cadoul pe care îl primise de la un prieten pe care l-a sedus din prima clipă cu şarmul debordant.

În micuţa bucătărie pe care o au se ascund o mulţime de lucruri. Ligheane în care îşi spală rufele, farfurii, trandafirii care le asigură supravieţuirea şi multe bidoane de plastic goale. Lângă rufele înmuiate într-un lighean vechi stau mai multe bucăţi de carne: aripioare şi copane de pui, hrană care trebuie să le asigure supravieţuirea a peste zece persoane.

Asociaţia Carusel, unul dintre îngerii familiei

Pe lângă florile vândute, familia lui Hagi se bucură şi de ajutorul Asociaţiei Carusel, unul dintre îngerii care veghează asupra lor, după cum povesteşte mama micuţilor. Aceştia se bucură de sprijinul asociaţiei de peste un an, primind în fiecare săptămână pachete cu alimente, dar şi consilierea necesară.

În ciuda eforturilor făcute de asociaţie, familia lui Hagi va ajunge în stradă cât de curând, un lucru bine ştiut de mama micuţilor, care povesteşte că este îngrijorată pentru soarta celor 10 copii. Femeia spune că vrea să obţină un document prin care să reuşească să vândă flori legal, fără să mai întâmpine probleme: „Vreau să am un act, să pot să vând flori fără să mai am necazuri“ , adaugă mama lui Hagi.

Pe aceeaşi temă:

Copii care ne dau speranţă. La numai 11 ani, Cosmin Marinescu este supranumit „balerinul de mătase“ al României

Bucureşteanul care trăieşte din pariuri. Suma-record: 30.000 de lei în două zile

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite