FOTOGALERIE  Copii care ne dau speranţă. La numai 11 ani, Cosmin Marinescu este supranumit „balerinul de mătase“ al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin, în rolul lui Basil, principalul personaj masculin al lui Don Quijote.
Cosmin, în rolul lui Basil, principalul personaj masculin al lui Don Quijote.

Supranumit şi „balerinul de mătase“ al României, Cosmin Marinescu este unul dintre copiii de valoare care lasă amprenta ţării noastre pe podiumul celor mai puternice ţări europene şi nu numai. Deţinător a zeci de cupe şi medalii, în numai câţiva ani, Cosmin a reuşit să impresioneze lumea baletului şi pe însăşi Regina Elisabeta, copilul fiind invitat să  danseze cu ocazia jubileului Reginei Elisabeta.

Cosmin face balet de la vârsta de cinci ani. De când avea patru ani, tatăl său a remarcat la el calităţi şi aptitudini care îl purtau spre această minunată artă: graţie, atenţie, concentrare, flexibilitate, atitudine.

După numai şase luni de balet, profesoara lui Cosmin a remarcat calităţile lui Cosmin şi l-a integrat într-o grupă de dans în care erau înscrişi copii cu doi ani mai mari decât el.

Cosmin s-a simţit de la început în lumea lui, lume a baletului pe care o iubeşte şi pentru care îşi dedică aproape tot timpul, prin repetiţii, studii, vizionări, spectacole, festivaluri, gale şi concursuri naţionale şi internaţionale.

A dansat la Jubileul Reginei Elisabeta

În numai şase ani a reuşit să impresioneze lumea baletului prin performanţele sale, prin prezenţa scenică, prin puterea de muncă şi prin talentul ieşit din comun. La numai 10 ani, tânărul balerin a reuşit să atragă atenţia reprezentantului unuia dintre cele mai puternice state ale Europei. Cosmin a fost invitat cu ocazia Jubileului Reginei Elisabeta să danseze la reşedinţa ambasadorului Marii Britanii din Bucureşti.

La numai 11 ani, a reuşit performanţa de a fi remarcat de celebra noastră prim-balerină Alina Cojocaru şi de a fi invitat alături de alte două colege să danseze în Gala Hospice of Hope, organizată de Alina în Londra, în 12 mai 2013, la Sadler's Wells Theatre, templul dansului londonez care are o fascinantă istorie de peste 330 de ani.

Cosmin i-a impresionat pe englezi, iar cronicile presei londoneze pe măsură. Înainte de acest eveniment, Cosmin avea deja garanţia recunoaşterii abilităţilor sale deosebite atunci când, la sfârşitul lui octombrie 2012, a fost selectat, în urma unei audiţii, la Şcoala de Balet a Operei de Stat din Viena.

„Ce m-a impresionat cel mai mult a fost publicul londonez. După execuţia pe scena, cei mai cunoscuţi balerin ai lumii şi simpli spectatori au venit la mine să mă felicite şi să-mi ofere o îmbrăţişare. În România nu mi s-a întâmplat niciodată acest lucru“, povesteşte micuţul balerin despre experienţa sa la Londra.

Deţinător al celor mai înalte distincţii

Cosmin este încă un copil şi aşteaptă cu mare emoţie debutul într-una dintre cele mai celebre şi prestigioase şcoli de balet din lume. De curând, în februarie şi martie 2013, Cosmin a primit cele mai înalte distincţii de la European Dance Union (Best Male Talent) şi World Ballet Competition (Excellence Award Winner), în cadrul unor competiţii regionale.

De curând, Cosmin a participat la un concurs internaţional la care au fost prezenţi 600 de balerini din întreaga lume. Aici el a primit locul al doilea şi trei burse de studiu, însa cel mai valoros titlu a fost Best Male Talent, obţinut în ţara lui, România.

Viaţa lui înseamnă balet, de dimineaţă până seară, un maraton al artei din care va ieşi învingător. Provocările pentru viitor sunt mari şi cu o temeinică şi excelentă formare în „Şcoala de Balet din Viena”, unde va pleca în luna septembrie,  speră să devină peste câţiva ani cel mai mare balerin pe care l-a avut vreodată România.

Balerin şi scriitor

El reuşeşte să fie primul din clasă. De curând, Cosmin a început să scrie o carte ce se intitulează sugestiv „Viaţa unui balerin”. Profesoara de limba română îl numeşte „micul Eminescu”, pentru că scriitura lui reuşeşte să impresioneze. La vârsta la care copiii învaţă să scrie, Cosmin a citit  deja zeci de cărţi, iar acum îşi imaginează, pe hârtie, balerinul care va deveni peste câţiva ani.

„Este luni, o nouă zi la liceul de coregrafie. După terminarea orelor, cei mai buni se îndreaptă spre clasa de balet a Doamnei Cara. Acum mă pregăteam pentru un concurs. În timp ce dansam, făceam săriturile ca un vis. Ea venea şi sărea în braţele mele lăsând în urmă un vârtej de melancolie. A ieşit super dansul. Merita locul 1“, sunt primele rânduri din cartea lui Cosmin, care speră să fie publicată la un moment dat.

„Îmi doresc să dansez pe cele mai mari scene ale lumii“

Cel mai mare vis al lui Cosmin este să danseze pe cele mai mari scene ale lumii, apoi să câştige suficient de mulţi bani pentru a-şi ajuta părinţii, să-i aducă în Viena şi să locuiască împreună acolo.

„Mergeam la concursuri şi eram trist când îi vedeam pe ceilalţi colegi însoţiţi de părinţii lor, iar eu eram singur”, povesteşte Cosmin cu tristeţea unui om mare. Părinţii lui Cosmin abia reuşeau să asigure deplasarea lui.

Sunt sacrificii care merită pentru că nimic nu se compară cu bucuria aplauzelor şi ovaţiilor publicului, cu fericirea de a reprezenta excelent România şi arta baletului.

De curând, Cosmin trebuia să participe la un concurs în America, însă doar biletul de avion costa de trei ori mai mult decât veniturile lunare ale familiei, iar părinţii şi liceul nu au găsit niciun sponsor care să-l sprijine.

Mama – croitoreasă, tatăl – PR

Motivaţia sau iubirea pentru balet este extrem de puternică, însă a fost şi este susţinută de părinţii lui cu eforturi foarte mari. Într-o garsonieră de 18 metri pătraţi, îşi fac loc patru membri ai familiei şi zeci de trofee.

Tot acolo, Cosmin se şi antreneaza uneori, când simte că orele petrecute în sala de balet nu sunt suficiente. Micuţa viaţă a lui Cosmin este strânsă în zeci de cupe şi medalii.

Pe scenă străluceşte şi datorită mamei lui care se ocupă de imagine, chiar dacă pentru asta, a învăţat să fie un adevărat designer. Nu are bani de costume, dar le lucrează cu multă dragoste şi e convinsă că tot ce iese din mâinilie ei, îi poartă noroc lui Cosmin. Tatăl său îi este şi PR, şi impresar.

Pe aceaşi temă:
 

  • Grădina Botanică din Bucureşti se transformă într-un labirint, de Ziua Copilului. Copiii sunt aşteptaţi la „Vânătoarea de Comori“  
  • „Copii fără etichete“, în Parcul Cişmigiu din Bucureşti. Concert CRBL, şedinţe de consiliere şi activităţi distractive  
  • Copiii învaţă să fie responsabili şi să mănânce bio. „Grădina Bio“, la Muzeul Satului din Bucureşti




 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite