Diplomaţia ucraineană face apel la redenumirea Şoselei Kiseleff, unde se află Ambasada Rusiei la Bucureşti

0
0
FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Ambasada Ucrainei în România solicită redenumirea străzii pe care se află Ambasada şi Consulatul Federaţiei Ruse la Bucureşti.

„Cetăţenii României sunt îndemnaţi să semneze o petiţie pentru redenumirea unei părţi a Şoselei Pavel D. Kiseleff, unde este situată Ambasada Rusiei în Bucureşti, în Şoseaua Ucraina. Aceasta ar fi o acţiune simbolică de sprijin al poporului ucrainean, care îşi apără independenţa în războiul declanşat de Rusia”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Ucrainei în România.

Potrivit comunicatului, misiunea diplomatică ucraineană la Bucureşti s-a adresat deja primarului general Nicuşor Dan cu o solicitare în acest sens.

„Campania Strada Ucrainei este adresată către întreaga lume să facă Ucraina o parte a capitalelor sale. Organizatorii acestei campanii văd această iniţiativă ca o modalitate foarte puternică de a răspunde încercărilor Rusiei şi ale lui Vladimir Putin de a anula, distruge Ucraina şi cultura ucraineană”, adaugă misiunea diplomatică ucraineană.

Ambasada Ucrainei oferă şi exemple de redenumiri ale străzilor: „De exemplu, Albania a redenumit o parte a străzii pe care se află Ambasada Rusiei în „Strada Ucrainei Libere”, Lituania a redenumit strada respectivă în „Strada Eroilor Ucraineni”, Letonia a redenumit strada în „Strada Ucrainei Independente” şi Norvegia a redenumit piaţa din faţa Ambasadei Rusiei în „Piaţa Ucrainei”. Săptămâna trecută, Toronto, Canada, s-a alăturat partenerilor europeni prin instalarea semnelor „Ucraina Liberă” de-a lungul faţadei Consulatului Rusiei de pe St. Clair Avenue. Această zonă va fi numită acum „Piaţa Ucrainei Libere” cu titlu onorific. Între timp, locuitorii din Atena, Washington şi Lisabona la fel s-au adresat consiliilor locale cu ideea de redenumire a străzilor”.

Petitie schimbarea denumirii bulevardului Kiselleff

FOTO Ambasada Ucrainei la Bucureşti

„Forţarea ambasadelor Rusiei în lume să fie situate pe străzile Ucraina face parte din efortul nostru mondial de a izola Rusia şi de a deputiniza lumea. Ruşii vor trebui să citească literalmente numele „Ucraina” oriunde şi oricând. O reamintire zilnică a faptului că Ucraina este un stat suveran care va prevala şi care va exista întotdeauna, indiferent cât de mult ar încerca Rusia să nege dreptul nostru de a exista”, spune ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, citat în comunicat.

„Site-ul campaniei https://www.uastreet.world/ conţine link-uri către petiţii de redenumire a străzilor pe care se află ambasadele şi consulatele statului agresor din 53 de oraşe din 34 de ţări din întreaga lume. Lista va fi extinsă în continuare pe măsură ce campania se dezvoltă”, se mai arată în comunicat.

București


Ultimele știri
Cele mai citite