Depoul Victoria va fi desfiinţat. Terenul va fi transferat la STB pentru valorificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depoul tramvaie Victoria

Depoul din Piaţa Victoriei va fi desfiinţat, iar activitatea va fi mutată la  Depoul Titan, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri cu 30 de voturi de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General.

De asemenea, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în strada Mexic nr. 19 - Depou Victoria, compus din teren în suprafaţă de 34.748 mp şi construcţii.

„Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor Societăţii de Transport Bucureşti STB SA să aprobe majorarea capitalului social în condiţiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB SA de venituri proprii, să aprobe relocarea activităţii Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum şi să aprobe actualizarea Actului constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA”, prevede documentul.

STB va decide ce face cu terenul. Compania de transport public din Capitală va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune, parteneriate public private.

„Scopul majorării capitalului social al Societăţii de Transport Bucureşti STB S.A. prin aportul în natură a imobilului teren situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19, sector 1, în suprafaţă de 34.748 mp, este de a susţine activitatea societăţii. Prin exploatarea eficientă a imobilului teren menţionat anterior, ce urmează a fi adus aport la capitalul social al societăţii, se vor obţine venituri suplimentare imperios necesare în vederea asigurării unui serviciu de transport public de călători de calitate. Astfel, STB S.A., în calitatea de proprietar, va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune, parteneriate public private, etc.”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Directorul interimar al STB, Andrei Creci, a declarat, totuşi, că STB n-ar fi intenţionat sa vândă terenul Depoului Victoria, ci doar sa găsească soluţii pentru a-l folosi in vederea „generării de venituri suplimentare”. Concret, urma STB să închirieze terenul respectiv? Sau urma să intermedieze cumva societatea de transport ridicarea pe teren a unor clădiri cu înălţime cu cel mult două etaje (maximul permis de Planul Urbanistic General al Capitalei)? Andrei Creci nu a mai spus.

Documentul mai arată că Primăria Capitalei, prin direcţia de Investiţii, nu are niciun proiect cu acest teren.

 „Direcţia generală de Investiţii nu are prevăzute proiecte de investiţii aprobate sau intenţia realizării unui proiect de investiţie pe imobilul/terenul în suprafaţa de 34.748 mp situat în strada Mexic nr. 19, sector 1“, mai arată documentul.

Într-o declaraţie acordată presei, preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, a apreciat că depoul ar trebui să rămână în domeniul public al oraşului, iar acolo să fie realizat un parc şi viitorul Muzeu al Holocaustului.

„Depoul de la Victoria revine pe ordinea de zi. Considerăm că în continuare este un vot de două treimi. Votul de 50%+1, chiar în conformitate cu noul Cod administrativ, nu poate fi aplicat în acest caz. În al doilea rând, Municipalitatea trebuie să îşi păstreze terenul. Acolo se poate face un parc şi ar fi loc şi pentru Muzeul Holocaustului”, a spus consilierul municipal.

„Tun de zeci de milioane de euro”

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a apreciat că propunerea administraţiei Firea ridica suspiciuni de „tun imobiliar”.

Deaconescu a explicat atunci că terenul respectiv (a cărui valoare estimata depăşeşte 70 de milioane de euro) oferă posibilităţi unice de dezvoltare pentru Capitală, fiind singura suprafaţă atât de întinsă care se afla în proprietatea primăriei, în respectiva zona de centru.

În consecinţă - susţinea Deaconescu - pe terenul Depoului Victoria s-ar putea amenaja un parc sau s-ar putea construi locuinţe, spatii de birouri sau parcări. Sau s-ar putea face orice altceva, în locul "ascunderii" terenului, fără nicio explicaţie clara, în patrimoniul societăţii de transport.

Mai mult, susţinea Catalin Deaconescu, înainte sa le ceară consilierilor votul pe acest proiect, administraţia Firea ar fi trebuit sa le prezinte o evaluare a preţului terenului din centrul Capitalei şi sa explice cum anume îl va folosi pentru STB.

În plus, mai susţinea consilierul PNL, Firea ar fi trebuit sa ofere si alte informaţii cu privire la proiect. Anume: pentru majorarea capitalului STB urmau sa emită noi acţiuni sau sa crească valoarea celor existente? Din păcate, PMB nu a răspuns public la niciuna dintre acele întrebări.

În consecinţă, la acel moment, scepticismul lui Catalin Deconescu referitor la transferul terenului către STB a fost împărtăşit pe scara larga de consilierii generali din Opoziţie. Iar fără votul unora dintre aceşti consilieri de la PNL, USR sau PMP, terenul nu putea ajunge la STB. Înţelegând situaţia, administraţia Firea a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite