Decizie în cazul bebeluşului ars: închisoare pentru asistentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DECIZIE Emilia Baron, angajata Maternităţii Bucur care, în urmă cu doi ani, a uitat un bebeluş în incubator, a fost condamnată de judecători la trei ani de închisoare cu suspendare

La doi ani după cazul care a şocat România, Judecătoria Sectorului 4 a hotărât ca asistenta care a lăsat nou-născutul să ardă să fie condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi să plătească familiei bebeluşului 200.000 de euro daune morale. De asemenea, spitalul a fost amendat cu aproximativ 75.000 de euro.

Asistenta spune că este nevinovată şi îşi scuză neglijenţa acuzând sistemul sanitar. Explicaţia ei este că în acea noapte a fost nevoită să se ocupe singură de 27 de copii. De asemenea, ea era responsabilă şi cu verificarea stării de funcţionare a incubatoarelor.

Bebeluşul s-a născut pe data de 11 noiembrie 2009, la termen, în Maternitatea Bucur a „Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan”, iar după trei zile a fost introdus în incubator. Micuţul  făcuse icter şi avea nevoie de câteva şedinţe de fototerapie pentru tratament.

Acuzată de vătămare corporală gravă

Uitat de asistentă, copilul s-a atins de pereţii încinşi ai incubatorului, suferind arsuri profunde pe 20% din suprafaţa corpului. El a fost transportat de urgenţă la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”, unde a fost operat şi i s-a făcut transplant de piele. Acum are doi ani şi a suferit şase operaţii iar mult timp doctorii au fost rezervaţi în ceea ce priveşte şansele lui de supravieţuire.

Cadrul medical care trebuia să îl supravegheze în acea noapte s-a ales cu contractul de muncă desfăcut şi a fost dată în judecată de părinţii bebeluşului. Emilia Baron a fost acuzată de vătămare corporală gravă din culpă. Femeia declara la acea dată că, din cauza supraaglomerării, a hotărât să pună câte doi bebeluşi într-un incubator, fără însă a raporta în prealabil funcţionarea defectuoasă a unuia dintre aparate.

Hotărârea nu este definitivă

Inginerii care trebuiau să se ocupe de buna funcţionare a incubatoarelor vor trebui să plătească despăgubiri de 8.000 de lei şi respectiv 10.000 de lei.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Bucureşti. Părinţii copilului nu sunt de acord cu pedeapsa pe care a primit-o asistenta responsabilă de necazurile lor pentru că este prea blândă.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite