Contraatacul societăţii civile. Nicuşor Dan, despre declaraţiile lui Oprescu: calculul primăriei este o aberaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan contestă calculele anunţate de municipalitate care ar trebui să ducă la gratuitatea căldurii pentru bucureşteni. FOTO.Adevărul
Nicuşor Dan contestă calculele anunţate de municipalitate care ar trebui să ducă la gratuitatea căldurii pentru bucureşteni. FOTO.Adevărul

Preşedintele asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" contestă în mod înverşunat calculele făcute de Primăria Generală anunţate public de către primarul Oprescu ieri, după şedinţa de Guvern prin care s-a decis fuziunea ELCEN cu RADET. Edilul şef susţinea miercuri seară că după viitoare investiţii de 1,7 miliarde de euro şi apoi prin direcţionarea a 1% din profitul companiei, municipalitatea ar putea oferi căldură gratuit tuturor cetăţenilor.

Edilul Capitalei a vorbit despre un calcul mai complicat făcut de specialişti, care vizează o ţintă care ar putea fi atinsă în termen de doi ani de la momentul delegării de serviciu pentru noua companie înfiinţată ieri, prin comasarea ELCEN cu RADET.

"Vom păstra subvenţia la căldură către cetăţenii noştri, iar în viitorul apropiat vrem să scădem preţul la gigacalorie. Energia termică nu trebuie să mai fie plătită de populaţie. În doi ani de zile bucureştenii nu vor mai plăti căldura", a declarat Oprescu ieri, citat de RTV.  

Primarul general al Capitalei a făcut miercuri mai multe declaraţii după ce, în şedinţa de Guvern, a fost aprobată comas area dintre Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Oprescu a arătat că măsura este benefică pentru viitorul sistemului de încălzire bucureştean, dar că este nevoie de multe investiţii pentru a-l face performant.

Votat încă din luna noiembrie a anului trecut de către Consiliul General al Primăriei Capitalei, memorandumul "Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică în Municipiul Bucureşti" a fost ieri avizat de către Guvernul României.

"Dacă în doi ani de zile - şi sper să reuşesc să parcurg toţi paşii în caz de delegare de serviciu - toată lumea este de acord, mă refer la economişti, la finanţişti, că profitul celor care preiau această delegare este, undeva, de 11% anual. Dacă din profitul acesta, mă refer la producerea de energie electrică 80% şi 20% din termic, dacă 1% din acest profit anual este de acord - şi cred eu că o să fie de acord - să-l dea Primăriei Generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzire", a spus Oprescu.

Tocmai această declaraţie este contestată de către Nicuşor Dan, care susţine că acest calcul este "o aberatie în orice economie de piaţă".

Redăm mai jos mesajul transmis astăzi de către preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul"

Aşa cum arată calculele de mai jos, acest calcul este delirant.

Primăria Municipiului Bucureşti a plătit în 2011 (ultimul an pentru care avem date oficiale) subvenţii pentru încălzire de 586 milioane lei, adică 140 milioane euro. Subvenţia reprezintă diferenţa dintre valoarea de 325 lei / gigacalorie şi preţul plătit de populaţie de 170 lei / gigacalorie, adică 48%. Rezultă că preţul total al încălzirii bucureştenilor conectaţi la RADET este în momentul de faţă de 295 milioane euro.

Preţul actual este supradimensionat. Preţul care poate fi obţinut după retehnologizarea producerii şi distribuţiei poate fi de 170 lei / gigacalorie, adică un total de 155 milioane euro pentru bucureştenii conectaţi la RADET.

Cifră de afaceri cât PIB României, pentru a acoperi cheltuielile

Pentru ca din 1% din profit să plăteasca 155 milioane euro, rezultă că investitorul privat trebuie să realizeze un profit anual de 15,5 miliarde de euro ! Prin comparaţie, profitul anual Petrom este de 0,85 miliarde euro, de 20 de ori mai mic. Dacă profitul investitorului este de 11% din cifra de afaceri, rezultă că cifra de afaceri trebuie să fie de 140 de miliarde de euro, adică PIB-ului Romaniei!

Chiar dacă admitem că primarul Oprescu s-a exprimat greşit şi a vrut să spuna că operatorul privat va dona Primăriei 1% din cifra de afaceri (profitul fiind 11% din cifra de afaceri), cifrele sunt în continuare delirante:

  • veniturile anuale ale operatorului privat trebuie să fie de 15,5 miliarde euro, adică 10% din PIB-ul Romaniei
  • profitul anual al operatorului privat trebuie să fie de 1,7 miliarde euro, adică dublul profitului Petrom; în alţi termeni, un operator privat investeşte 1,8 miliarde euro în doi ani pentru a avea profit anual de 1,7 miliarde euro, o aberaţie în orice economie de piaţă.

Acest delir ascunde însă o realitate dureroasa pentru bucureşteni: intenţia Primăriei de a privatiza RADET-ul.

Aşa cum am arătat în campania electorală din iunie 2012, cu o investitie de 1 miliard de euro se poate retehnologiza producerea şi distribuţia energiei termice pentru a se ajunge la un cost de 170 lei / gigacalorie.

În loc să arunce cu bani pe panseluţe (80 milioane euro / an), pe preţuri de 50 de ori mai scumpe decât piaţa la întreţinerea drumurilor (110 milioane euro / an), Primăria poate retehnologiza ea însăşi în 6 ani producerea şi distribuţia energiei termice, costul acestei operaţiuni fiind de 1 miliard de euro.

Privatizarea RADET înseamnă pierderea controlului Primăriei asupra preţului facturii la întreţinere şi includerea profitului operatorului privat în factura bucureştenilor. Amintim că, în cursul anului 2011, Apa Nova a mărit factura la apa potabilă cu 36%, iar preţul apei potabile a crescut de 10 ori din 2000 până în 2011. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite