Bustul Amiralului Vasile Urseanu, erou al Războiului de Independență, furat din cimitirul Bellu

0
Publicat:

Muzeul Cimitirul Bellu a anunțat furtul bustului Amiralului Vasile Urseanu (1848 - 1926), erou al Războiului de Independență, organizator al Marinei Civile și fondatorul Observatorului Astronomic din București și a început investigațiile pentru prinderea autorilor.

Vasile Urseanu - Bustul dispărut și Observatorul Astronomic. FOTO Facebook Cimitirul Bellu - Muzeu
Vasile Urseanu - Bustul dispărut și Observatorul Astronomic. FOTO Facebook Cimitirul Bellu - Muzeu

Dispariția bustului a fost anunțată sâmbătă.

Mai jos este bustul de la mormântul său din cimitirul nostru. A rămas doar o tristă amintire deoarece am fost anunțați că ar fi fost furat de curând. Vom investiga ce s-a întamplat”, scrie pe pagina de Facebook Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber.

Anunțul este urmat de un mesaj pentru cei care vizitează cimitirul:

Vă rugam să fiți atenți ori de cate ori mergeți prin cimitir, iar în cazul în care vedeți persoane care sustrag lucruri, fie ele cât de mici, anunțați paza. Arta din cimitir nu este doar a cimitirului sau a rudelor. Este a noastră, a tuturor, deoarece este parte din patrimoniul național.

Amiralul Urseanu a trăit între anii 1848-1926 și a fost unul din personajele cheie ale Marinei Române.

A urmat studiile la Liceul „Sfântul Sava” din București și a devenit militar, dedicându-se cu tot sufletul artei navale, potrivit paginii oficiale a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Trimis în Franța, a fost admis în Școala Navală din Brest, unde a fost îmbarcat pe nava-școală „Borde” și a ajuns apoi pe nava „Jean Bart”, școala de aplicații a marinei franceze, cu care a vizitat insula Sfânta Elena, Capul Bunei Speranțe și portul Rio de Janeiro.


Amiralul Vasile Urseanu. Imagine din biblioteca Observatorului Astronomic
Amiralul Vasile Urseanu. Imagine din biblioteca Observatorului Astronomic

Întors în țară, în timpul războiului din 1877, având gradul de căpitan, a primit misiunea de a instala Bateria nr. 6 „Renașterea” din regiunea Calafat, destinată să oprească debarcarea turcilor pe malul romanesc. A luptat victorios contra Vidinului.

Amiralul Vasile Urseanu. FOTO Biblioteca Observatorului Astronomic
Amiralul Vasile Urseanu. FOTO Biblioteca Observatorului Astronomic

După terminarea războiului din 1877 – 1878, în vederea constituirii unei marine puternice, comandorul Urseanu a fost însărcinat sa supravegheze construcția unor nave militare comandate la șantierele navale din Londra, printre care si celebrul bric „Mircea” al cărui comandant a fost.

Casa Amiralului Urseanu a fost donată orașului de văduva acestuia în anul 1926. În 1950 Observatorul astronomic a fost deschis pentru public, ca instrument principal folosindu-se luneta instalată de amiralul Urseanu în 1910.

Amiralul Urseanu la volanul unui automobil. FOTO Biblioteca Observatorului Astronomic
Amiralul Urseanu la volanul unui automobil. FOTO Biblioteca Observatorului Astronomic

Amiralul Vasile Urseanu a fost unul dintre fondatorii primei Societăți Naționale de Navigație Maritimă și membru în Consiliul de Administrație al acestei societăți.

A rămas o personalitate marcantă a marinei române dar și un susținător al mișcării de astronomie de amatori din București.

A devenit membru și președinte al Societății Astronomice Române Camille Flamarion pe 27 ianuarie 1908, când prezidează prima adunare generala a Societății, în prezența a circa 30 de persoane.

Cei care l-au cunoscut îndeaproape pe modestul amiral, povesteau cum nopți în șir astronomul scruta cerul cu lunetă sa.

Mi-am construit casă în formă de yacht, cu cupola de observator, că în același timp cînd fac observații cu lunetă pe boltă cerească, să am senzația că plutesc și pe mare…” povestea, potrivit paginii citate, mecanicul Spiridon Popescu despre acel om blând, popular, cu barbă frumos îngrijită, în uniformă impecabilă de amiral pe care o îmbracă în zilele de sărbătoare și în plimbările pe care le făcea cu soția sa la șoseaua Kiseleff.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” funcționează și azi, la peste 110 ani după deschiderea acestuia ca observator astronomic privat.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite