Zoritorii din Cristian, o tradiţie reînviată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Zoritorilor din Cristian a colindat Primăria la ultima şedinţă de consiliu local din acest an. Ceata de colindători, care se constituie în fiecare an în luna decembrie şi îşi începe activitatea de Sfântul Nicolae continuă să colinde, cu diverse ocazii, în întreaga localitate până la sărbătorile de început de ianuarie, atunci când are loc şi Balul Zoritorilor.

În acest an, Zoritorii au avut ei înşişi un motiv de bucurie, pe lângă spiritul de sărbătoare pe care-l aduc în inimile celor care îi ascultă: au primit de la Primărie costume tradiţionale noi, cu specific local.

La amiază, sediul Primăriei din Cristian a răsunat de glasurile voioase ale colindătorilor, iar primarul şi consilierii au primit cu bucurie urările grupului Zoritorilor.

„Astăzi, Zoritorii au colindat Consiliul Local. Zoritorii sunt un obicei străvechi al comunei Cristian, obicei reînviat în ultimii 30 de ani. Tinerii comunei colindă pe la casele fetelor de Crăciun. Mă bucură faptul că au pus suflet, mai ales că în acest an am reuşit să le achiziţionăm costume, avem 25 de costume noi care au fost luate pentru dumnealor. Sperăm ca an de an să îmbunătăţim condiţiile, să fie toată trupa echipată în portul nostru local şi ne bucurăm alături de ei de sărbătorile de iarnă”, a declarat primarul Gicu Cojocaru.

„În data de 6 decembrie, Zoritorii îşi aleg vătaful, contabilul şi cămăraşul. Apoi urmează repetiţiile la Sala Mare, iar primul loc în care colindăm este aici, la Primărie. În dimineaţa zilei de 25 mergem la biserica de jos şi la cea de sus, iar în următoarele trei zile colindăm tot satul. Din banii strânşi vom face un bal pe 7 ianuarie, unde aşteptăm pe toată lumea: vom avea cântece şi dansurile tradiţionale ale Zoritorilor”, a explicat unul dintre zoritori, Ţintea Felix, cum sunt rânduite obiceiurile zoritorilor.

Niţă Alexandru, vătaful din acest an, descrie portul zoritorilor: „Costumul este unul specific local şi este alcătuit din pălărie, vestă – care are ghinde în loc de nasturi şi emblema Cristianului, ia tradiţională, brâul din piele, iţarii din lână şi cizmele specifice, tot din piele.”

Zoritorii din Cristian sunt un grup de bărbaţi necăsătoriţi, care se alcătuiesc anual pentru a colinda Primăria, Bisericile, dar şi casele oamenilor şi mai ales ale fetelor nemăritate. Îşi aleg vătaf – care este ales o singură dată în viaţă – şi încep repetiţiile. Duc cu ei o ploscă cu ţuică şi cinstesc pe cei ce primesc în case colindătorii, primind în schimb cozonac şi bucate tradiţionale. Din banii strânşi în această perioadă se organizează Balul Zoritorilor, pe 7 ianuarie, când întreg satul e invitat la petrecere.

Acest obicei este unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale iernii pentru comuna Cristian, vital pentru buna dispoziţie şi belşugul sărbătorilor de iarnă. Întreaga comunitate păstrează cu sfinţenie acest obicei, iar participarea tinerilor este esenţială. Sunt momente cu adevărat speciale, magice, de sărbătoare, care se bucură de susţinerea nemijlocită a autorităţilor locale.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite