Vechiul Palat de Justiție din Brașov a trecut în proprietatea Consiliului Județean. Aici s-a scandat pentru prima dată: „Jos comunismul!“

0
Publicat:

Clădirea în care funcționează Consiliul Județean Brașov și Instituția Prefectului nu a putut fi reabilitată până acum de autoritățile locale pentru că era în proprietatea Statului român.

Vechiul Palat de Justiție din Brașov FOTO Ioan Buciumar
Vechiul Palat de Justiție din Brașov FOTO Ioan Buciumar

După ce a fost solicitat de Consiliul Județean Brașov de mai mulți ani, Palatul de Justiție din Brașov, sediul în care funcționează instituția județeană, precum și Prefectura, a fost trecut în subordinea Consiliului Județean.

Guvernul României a aprobat miercuri, 22 martie, printr-o Hotărâre de Guvern, trecerea palatului administrativ al Județului Brașov din domeniul public al statului în administrarea forului județean.

Potrivit hotărârii guvernamentale, clădirea în care a funcționat pe vremuri Palatul Justiției are la ora actuală o valoare de inventar de peste 17 milioane de lei, iar totalul bunurilor care sunt administrate de Prefectură în acte include și alte trei terenuri. Clădirea are o suprafață totală de 7.831 mp.

Acest demers îl facem datorită faptului că avem mai multe resurse financiare cu care să reabilităm clădirea. Avem posibilitatea de a fi eligibili pe mai multe oportunități de finanțare din fondurile europene, iar, în acest sens, trebuie să începem să pregătim toate documentațiile pentru ca acest obiectiv să poată fi restaurat, să poată fi reabilitat și să poată rămâne funcțional pentru activitatea administrativă atât a Consiliului Județean, cât și a Instituției Prefectului”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Reabilitarea și consolidarea clădirii în care funcționează Prefectura și Consiliul Județean Brașov au fost ținute pe loc timp de mai mulți ani tocmai de problema birocratică în ceea ce privește dreptul de administrare.

Clădirea este, de fapt, vechiul Palat de Justiţie din Braşov, care a fost construit între anii 1900-1902, ca sediu al Tribunalului Regal Maghiar din Braşov, iar în perioada comunismului a fost sediul Comitetului Județean al PCR.

La revolta din 15 Noiembrie 1987 a fost ținta furiei muncitorilor de la Uzina Steagu Roșu, care au plecat în marș de la locul de muncă spre centrul istoric al orașului, nemulțumiți că nu și-au primit salariile. Treptat, nemulțumirea protestatarilor s-a amplificat și, în fața acestei clădiri s-a scandat pentru prima dată în România: „Jos comunismul!”

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite