Parc natural din Rusia, închis după ce s-a aflat că Putin are un palat în care stă iubita

0
Publicat:

La sfârșitul lunii februarie, a fost publicată o investigație privind proprietățile de lux ale lui Vladimir Putin și Alinei Kabaeva, probabil mama copiilor președintelui, de pe coasta Valdai.

Mănăstirea Iversky de pe una dintre insulele lacului Valdai FOTO Shutterstock
Mănăstirea Iversky de pe una dintre insulele lacului Valdai FOTO Shutterstock

Casa lui Kabaeva se află pe un teren deținut de prietenul lui Putin, omul de afaceri Yuri Kovalchuk,  la 800 de metri de casa construită la începutul anilor 2000 pentru Putin și alături de reședința oficială a președintelui rus, Dinner, potrivit meduza.io.

 La trei zile după publicarea investigației, s-a aflat în mod neașteptat că partea lacului pe malul căruia se află palatele a devenit "teritoriu natural special protejat". Acum, jumătate din Valdai este complet închisă pentru ambarcațiuni și rulote: conform versiunii oficiale - din cauza stării ecologice proaste.

Pe 3 martie, site-ul oficial al Parcului Național Valdai din regiunea Novgorod a postat un mesaj cu titlul: "Atenție! Informații importante!". Acesta preciza că, în conformitate cu un nou ordin al Ministerului Resurselor Naturale și Ecologiei din Rusia, zona de arie naturală special protejată (SPNA) din cadrul limitelor parcului a fost extinsă - o parte a lacului Valdai a primit acest statut. Accesul la acesta este acum efectiv interzis.

În mod oficial, întregul teritoriu al Parcului Național Valdai se află sub protecție specială, dar în cadrul acestuia există zone cu diferite statute de protecție și diferite interdicții. Cea mai mare parte a parcului este considerată o "zonă de agrement": turismul, pescuitul de agrement și vânătoarea sunt permise, dar, în general, activitatea economică este interzisă. Aproximativ 36.000 de hectare, adică o cincime din suprafața totală, sunt zone protejate. Alte 18 mii de hectare sunt zone protejate. Ambele categorii presupun restricții stricte. Orice activitate economică (inclusiv excursiile) este interzisă în zonele protejate și acestea nu pot fi folosite pentru recreere. Pur și simplu, accesul persoanelor care nu lucrează în rezervația naturală în sine este complet închis acolo.

Lacul Valday în sine este împărțit în două părți de insulele care se află în mijloc. De o parte a insulelor se află Valdai sau, așa cum o numesc localnicii.

Cel de pe partea cealaltă a insulelor se numește Dolgoborodskiy, sau al doilea. Este cea care a devenit o arie naturală special protejată la începutul lunii martie 2023 - iar pe malurile sale se află casa lui Vladimir Putin și conacul Alinei Kabaeva.

Vladimir Putin și Alina Kabaeva FOTO: Profimedia
Vladimir Putin și Alina Kabaeva FOTO: Profimedia

Potrivit unui raport oficial al Parcului Național Valdai, a fost necesar să se închidă accesul la cel de-al doilea golf din cauza "deteriorării stării ecologice" a lacului. Interdicția a fost impusă "pentru a reduce rata de eutrofizare", un proces care provoacă "înflorirea" apei.

Pentru mulți locuitori locali și vizitatori obișnuiți ai Valdai, justificările de mediu au părut neconvingătoare.

Nu este clar de ce Parcul Național Valdai a decis să anunțe că o parte a lacului a devenit o zonă special protejată abia la 3 martie, adică la aproape două luni după publicarea oficială a documentului (dar la doar trei zile după publicarea investigației Proiectului). Institutul de Geografie al Academiei de Științe din Rusia, directorul Parcului Național Valdai, Serghei Malenko, și serviciul de presă al Ministerului Resurselor Naturale nu au răspuns la întrebările Meduza.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite