Uzina Hidromecanica, ştearsă de pe harta Braşovului
0Halele din Centrul Civic au fost demolate, urmând ca pe terenul de 40.000 metri părtaţi să se construiască un hypermarket. Numeroasele privatizări suportate de celebra companie producătoare de componente auto au distrus-o.
Uzina mai are acum 180 de angajaţi, faţă de 6.000 câţi erau în 1880, la înfiinţare.
CITEŞTE ŞI:
Fabrica de biciclete a murit, bombele au rămas
Demolarea uzinei Tractorul, o rană care nu se vindecă
În urma uzinei Hidromecanica din Centrul Civic au rămas doar regrete. Miile de braşoveni care au muncit, cu trudă, în uzina care a fabricat în anii '30 primul autobuz şi primul strung românesc privesc acum neputincioşi la terenul viran, pe care odinioară se afla Hidromecanica, „a doua lor casă".
Uzina a fost înfiinţată în 1880. Cei aproximativ 6.000 de angajaţi lucrau în ateliere de turnătorie fontă şi prelucrări mecanice, apoi şi în secţiile de turnătorie oţel şi forjă. În clădirea „Hidromecanica", fosta uzină „Fraţii Schiel" şi fosta întreprindere „Strungul" din anii '50 s-a fabricat primul autobuz şi primul strung românesc.
Practic, denumirea uzinei din Centrul Civic a fost schimbată în „Hidromecanica" în 1961, când fabrica s-a specializat în transmisii hidraulice şi turbosuflante pentru motoarele Diesel, iar în 1978, în Tractorul, s-a construit o nouă unitate numită „Hidromecanica 2" care a produs, in special, transmisii hidromecanice.
Privatizările i-au adus sfârşitul
După Revoluţie, soarta uzinei Hidromecanica şi a miilor de angajaţi a început să atârne de un fir de aţă, societatea fiind privatizată în două rânduri. Aşa se face că, după ce a fost cumpărată de diverşi acţionari, uzina s-a stins încetul cu încetul.
Primul pas a fost făcut în 2001, când uzina a fost cumpărată de societatea Alexander & Co SRL Braşov, privatizare care s-a dovedit a fi un eşec. De atunci, grevele în curtea fabricii şi mitingurile în stradă ale salariaţilor nemulţumiţi au început să devină cunoscute în oraşul de sub Tâmpa.
A doua privatizare a uzinei a avut loc după numai patru ani, când fabrica a fost cumpărată de omul de afaceri Lucian Nicolae Gârbacea, care a deţinut 50,9% din acţiuni, un alt acţionar semnificativ fiind SIF Transilvania cu 45,21%.
Cu trecerea anilor, declinul uzinei Hidromecanica era tot mai evident. Astfel s-a ajuns ca, după ce în 2009, cifra de afaceri a companiei era de 9,4 milioane de lei şi pierderile de 14,8 milioane de lei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov să scoată la licitaţie platforma Hidromecanica 1.
Practic, terenul cu o suprafaţă de 39.134 de metri pătraţi, deţinut de compania Hidromecanica SA în Centrul Civic, a fost licitat în luna iunie a anului trecut. Pentru achiziţia terenului de circa 40.000 metri părtaţi, reţeaua belgiană de hipermarketuri Cora a plătit 13 milioane de euro.
S-a pus cruce clădirii din Centrul Civic
La sfârşitul anului trecut a venit şi perioada în care temelia fostei uzine din Centrul Civic a fost demolată. De atunci, martor al istoriei a rămas doar unitatea numărul doi a fabricii „Hidromecanica", de pe platforma de la Tractorul, de aproximativ 11 hectare.
Un lucru trist este însă că nici unitatea „supravieţuitoare" nu pare să aibă sorţi de izbândă. Speranţa moare totuşi ultima în cazul celor 180 de angajaţi rămaşi în uzina Hidromecanica 2, care mai fac astăzi piese pentru export.
„Sunt aici numeroase hale goale. Ar trebui menţinută uzina asta şi să se caute proiecte. Noi suntem nemulţumiţi că firma are restanţe salariale din septembrie şi că pe 9 noiembrie a intrat în insolvenţă. Braşovenii vor să lucreze şi să aibă locuri de muncă", mărturiseşte Dumitru Miron, prim-vicepreşedintele Sindicatului Hidroforţa, cu o vechime de peste 30 de ani în uzina braşoveană.
În curând, pe locul fabricii ar putea apărea un hypermarket Cora. „Firma de arhitectură care s-a ocupat de demolarea uzinei din Centrul Civic a fost amendată de Primărie pentru că avea acte incomplete.
Până acum nu au fost depuse acte cu privire la eventuala construire a hypermarketului. Totuşi, în planul urbanistic general zona este prevăzută ca fiind rezidenţială", a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
39.134 de metri pătraţi are terenul pe care a funcţionat, până nu demult uzina Hidromecanica
Suntem nemulţumiţi că firma are restanţe salariale din septembrie şi că a intrat în insolvenţă
Dumitru Miron, sindicalist
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: