Un consilier al Centrului Regional de Pescuit Braşov a fost reţinut pentru luare de mită într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Târgu Mureş au dispus reţinerea a şase persoane în urma percheziţiilor desfăşurat miercuri în patru judeţe. Dosarul vizează o fraudă cu fonduri europene cu un prejudiciu de 5 milioane de lei.

Printre cei reţinuţi se numără Liviu Mihalca consilier în cadrul Direcţiei Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov care este acuzat de luare de mită. În dosar au mai fost reţinuţi şi cinci oameni de afaceri. Zoltan Galfavy, administrator la SC Hodroizolaţii SRL este acuzat de construtiruirea unui grup infracţional organizer, evaziune fiscasă, dare de mită şi spălare de bani. Alţi patru oameni de afaceri, administrator au unor firme suspectae de fradupă. Lorand Kontes, Janos Criuraru, Fabian levente şi Vilmos Fodor sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscasă şi spălare de bani. Cu toţii sunt propuşi astăzi la arestare Tribunalului Mureş.

Au spălat bani prin firme fantomă


În ordonanţele de reţinere ale procurorilor se arată că: „În luna octombrie 2014, inculpaţii Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos au constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie 2016, acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit şi de inculpaţii Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer.

Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect “Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a depus, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracţionale, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă“

Au încercat să ascundă faptele

Membrii grupului au încercat să îşi ascundă cât mai bine urmele.  „Inculpatul Galfalvy Zoltan a retras sumele respective şi le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul SC Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană). În aceeaşi perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila SC Hidroizolaţii SRL să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăţie, un număr de 20 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.962.765 lei“, se mai arată în referatul procurorilor.

A luat mită produse de 390 de lei

Ca să închisă ochii consilierul de la Braşov a acceptat ca mită mai multe produse. „La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 lei, inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolaţii S.R.L.“, se mai arată în referatul procurorilor.


.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite