Țeapă dată americanilor de o firmă românească de transport aerian. A luat banii pentru o cursă SUA - Kazahstan și retur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă de transport aerian din Brașov se angajase printr-un contract să efectueze un zbor dus-întors, de la New York (SUA) la Almaty (Kazahstan). Banii încasați i-a dat însă ca avans pentru un avion nou.

O firmă brașoveană a încasat banii, dar nu a mai efectuat zborul FOTO Shutterstock
O firmă brașoveană a încasat banii, dar nu a mai efectuat zborul FOTO Shutterstock

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov și ai Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov (SAS Brașov) , sub coordonarea procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov efectuează marți, 11 octombrie, percheziții domiciliare în municipiul Brașov, la adresele a patru persoane fizice și a unei persoane juridice.

În cauză se efectuează urmărirea penală şi au fost luate măsuri asiguratorii faţă de una dintre persoanele fizice şi faţă de persoana juridică română cercetate pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (săvârşită împotriva unei companii americane) şi spălarea banilor, respectiv faţă de celelalte 3 persoane fizice cercetate pentru infracţiunea de spălarea banilor.

Anchetatorii spun că persoanele fizice și firma din România ar fi trebuit să transporte mai mulți pasageri de pe aeroportul JFK din New York pe Aeroportul Internațional Almaty din Kazahstan și înapoi.

Infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave a fost comisă în perioada 4 – 26 august 2022, în contextul încheierii şi executării unui contract de navlosire (închirierea unui aparat de transport), respectiv a soluţionării pe cale amiabilă a litigiului născut din neexecutarea acestui contract încheiat de persoana vătămată (compania americană) cu persoana juridică română, având ca obiect transportul aerian ce trebuia operat de persoana juridică română în datele de 15 şi 17 august 2022, pe ruta JFK (SUA) – ALA (Kazahstan) şi înapoi, a 250 de pasageri”, spun anchetatorii.

Prin această înșelăciune, partea română ar fi produs un prejudiciu de 775.000 de dolari americani, potrivit procurorilor. Pe lângă această infracțiune, firma și cele patru persoane fizice sunt bănuite și de spălarea banilor.

În perioada 12 august – 23 septembrie 2022, cele 4 persoane fizice şi persoana juridică română au executat în coautorat operaţiuni financiare cu privire la suma de 774.956 USD (produsul infracţiunii de înşelăciune) în scopul ascunderii originii ilicite a fondurilor, respectiv au ascuns natura produsului infracţiunii de înşelăciune sub forma unor drepturi de utilizare a unei aeronave, prin intermediul unui cont colector deschis la o bancă americană în care au transferat suma de 650.000 USD cu titlu de garanţie şi a unui contract de leasing operaţional încheiat în data de 23 septembrie 2022 cu o companie din Irlanda”, au mai arătat procurorii.

Cei patru suspecți persoane fizice vor fi aduși la sediul organelor de cercetare penală pentru a li se aduce la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile articolul 307 Cod de procedură penală, respectiv pentru a li se aduce la cunoștință datele despre sechestru.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite